A napenergia lesz a jövő vezető zöld energiaforrása

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kiadta a World Energy Outlook 2020 (WEO) című kiadványát. A párizsi székhelyű ügynökség szerint a napenergia előtt fényes jövő áll.

A WEO megvizsgálja a következő évtizedet, és különböző forgatókönyveket tár fel, amelyek megmutatják, hogyan fejlődhet az energiaszektor. Mind a négy forgatókönyvben, amelyek a jelentésben olvashatók, a napenergia kerül a középpontba, és a zöld energia kiemelkedő szerepet játszik. Az IEA szerint 2030-ra a megújuló energiaforrások az új villamosenergia-termelés piacának 80% -át teszik majd ki.

A vízenergia jelenleg a világon a legszélesebb körben alkalmazott zöld energiaforrás, de a napenergia meg fogja előzni, mert a napelemek és azok beszerelési költségei gyorsan csökkennek.

A napelemek napjainkban is folyamatosan olcsóbbak, mint az új szén- vagy gáztüzelésű erőművek a legtöbb országban, és a napelemes projektek a valaha látott legalacsonyabb költségű áramot kínálják. Az IEA helyesen hangsúlyozza, hogy komoly beruházásokra van szükség a villamosenergia-hálózatokban a zöld energia növekedésének támogatása érdekében.

Dr. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója ezt mondja:

Úgy látom, hogy a napenergia a világ villamosenergia-piacának új királyává válik. A mai politikai feltételek alapján 2022 után minden évben új rekordok születnek a telepítésben.

Ha a kormányok és a befektetők a fenntartható fejlődésre vonatkozó forgatókönyvünknek megfelelően fokozzák a tiszta energiára irányuló erőfeszítéseiket, a nap és a szél energia növekedése még látványosabb lenne – és rendkívül ösztönző lenne a világ éghajlati kihívásának leküzdésére.

A kormányok képesek és felelősek határozott lépéseket tenni a tiszta energia átmenetének felgyorsítása és a világ éghajlati céljainak elérése felé, ideértve a nettó zéró kibocsátást is.

A vancouver-i székhelyű Portable Electric, amely kibocsátásmentes mobil erőműveket – zöld generátorokat – gyárt, amelyek napelemmel és lítium-ion akkumulátorokkal működnek, a Pacific Gas and Electric Company-val (PG&E) együttműködve segítette a 2020-as kaliforniai erdőtüzek által érintett helyi közösségeket. A PG&E közel 16 millió ember energiaszolgáltatója Kalifornia északi és középső részén.

A Portable Electric VOLTstack e-generátorainak több egységét 2020 végéig élelmiszer-bankokhoz, iskolai büfékhez és sürgősebb energiaigénnyel rendelkező ügyfelekhez szállítják.

A Portable Electric eredetileg szorosan együttműködött a filmgyártó iparral, de a kaliforniai tűzvészek és a COVID-19 járvány következtében az orvosi létesítményekre és más rászoruló ágazatokra helyezte a hangsúlyt. A vállalat korábban más államokban is segített a természeti katasztrófákban: 2018-ban a Portable Electric a Firenze hurrikán után VOLTstack egységeket és napelemeket küldött a Karolinákba. Folytatja a koordinációt a természeti katasztrófák sújtotta területekkel.

Mark Rabin, a Portable Electric vezérigazgatója és alapítója elmondta:

Az ehhez hasonló stratégiai partnerségek befolyásolhatják a valódi változásokat. A Laura hurrikán következtében már láthattuk a gáz- és dízelüzemű generátorok szén-monoxid-mérgezésének pusztító hatásait. Ezenkívül tudjuk, hogy ezek a tűzesetek az éghajlatváltozás következményei. Az alkalmazkodás szükségessége súlyos, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezt a változást megvalósítsuk.

Kína ígérete, hogy 2060-ra eléri a nettó zéró kibocsátást, nem csak a szén-dioxidot, hanem az összes üvegházhatást okozó gázt is magában foglalja, He Jiankun szerint, aki a Tsinghua Egyetem Klímaváltozás és Fenntartható Fejlődés Intézete tudományos bizottságának elnöke.

Továbbá Kína vezető éghajlati szakértői a szén-dioxid-kibocsátás és a szénfelhasználás csökkentését szorgalmazzák az elkövetkező öt évben. Felhívtak a nem fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának 25% -ra emelésére is 2030-ig.

Kínában továbbra is a földgázfogyasztás növekedése várható a 2026-2030-as időszakban, ezért a gázfelhasználásból származó szén-dioxid-kibocsátás növekedését ellensúlyozni kell a szénszektor csökkentésével.

A Reuters szerint az ország, amely a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 29% -áért felelős, várhatóan ambiciózus éghajlattal kapcsolatos célokat és esetleg alacsonyabb gazdasági növekedési célokat fog meghatározni a közelgő kommunista párt konklávéján, amely meghatározza majd a 2021-2025 közötti fejlesztési terveket.

Forrás:

https://electrek.co/2020/10/13/egeb-solar-now-cheaper-than-coal-will-be-king-of-electricity/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936