A Natron beindítja a hosszú élettartamú nátrium-ion akkumulátorok tömeggyártását

A Natron nátrium-ion akkumulátorai óriási élettartammal, praktikus teljesítménysűrűséggel, kiváló biztonsággal és szupergyors töltéssel rendelkeznek, lítium használata nélkül. A Clarios-szal kötött partnerség révén jövőre tömeggyártásba kezdenek Michiganben.

Egyes szakértők szerint a jelenlegi akkumulátor-technológia a lítiumhiány felé halad, mivel a világ ellátási láncának túlnyomó többsége Kína tulajdonában van, és nincs elég lítium az ismert tartalékokban ahhoz, hogy kielégítse az elektromos járművek piacán várható keresletet – nem is beszélve az összes többi ágazatról, amely az elkövetkező években az akkumulátoros energia használatára kíván áttérni.

Az alternatívák tehát abszolút kulcsfontosságúak lesznek, ahol teljesítményjellemzőiknek van értelme, és az elmúlt években rendszeresen megjelentek nátrium-ion akkumulátorprojektek, amelyek célja az akkumulátorpiac apró darabjainak leválasztása. Nevezetesen, a kínai CATL tavaly hozott egy nátrium-ion akkumulátort az elektromos járművek piacára, 160 Wh/kg fajlagos energiával, ami több mint a fele a mai tömeges lítium-ion csomagok sűrűségének.

A kaliforniai Natron cég más célpontot választott, más kémiát használva a Porosz Kéken, egy általánosan előállított pigmenten, amely leginkább arról ismert, hogy kék színt ad a tervrajzoknak, és széles körben használják hagyományos japán fatömb-nyomatoknál.

Az akkumulátorok kialakítása általában kompromisszumot jelent számos tényező között, beleértve a hőteljesítményt, az energia- és teljesítménysűrűséget a tömeg és a térfogat alapján, a biztonságot, a töltési időt és a ciklus élettartamát.

A Natron azt állítja, hogy a kialakítása erős térfogati teljesítménysűrűséget kínál az ólom-sav és a lítium-ion értéke között, szupergyors töltéssel, amely akár nyolc perc alatt 0-99 töltést tesz lehetővé, több mint 50 000 ciklusnyi élettartammal, ami 5-25-ször nagyobb, mint a lítium-ion versenytársaké. Azt is mondják, hogy rendkívül stabilak termikusan, így biztonságosan szállíthatók, telepíthetők és megsemmisíthetők tűzveszély nélkül.

Az energiasűrűség feltehetőleg viszonylag alacsony mind a tömeg, mind a térfogat tekintetében. A Natron nem ajánlja ezt a terméket az olyan elektromos jármű gyártóknak, akik számára a méret és a súly kritikus paraméterek.

Ehelyett a Natron az ipari akkumulátorhasználatot célozza meg: adatközponti tartalék tápellátást, targoncákat és egyéb ipari járműveket, távközlési berendezéseket és hasonlókat. Lehetnek bizonyos elektromos alkalmazások is – például puffer-akkumulátorok az elektromos járművek töltőállomásain, amelyek energiát tárolnak a lassú hálózati tápegység és a gyorstöltők között, amelyek a lehető leggyorsabban töltik az autó akkumulátorait.

A Natron együttműködésre lépett a Clarios International-lel, hogy megkezdjék ezeknek a nátrium-ion akkumulátoroknak a tömeggyártását 2023-tól a michigani Clarios Meadowbrook üzemben.

Ez jelenleg egy lítium-ion akkumulátor létesítmény, és a Natros szerint a nátrium-ion technológiája ugyanazzal a berendezéssel gyártható, így a partnerség lehetővé teszi, hogy a Natron gyorsabban és olcsóbban vigye piacra ezeket a dolgokat, mintha saját létesítményt építene az alapoktól. A gyártás megkezdésekor a Natron szerint ez lesz a világ legnagyobb nátrium-ion akkumulátor üzeme.

A Natron szerint a szükséges anyagok széles körű elérhetősége nagyon stabil árazást eredményezhet – és ez kulcsfontosságú előnynek bizonyulhat a lítiummal szemben attól függően, hogy mi történik a kínálattal és a geopolitikával az elkövetkező évtizedekben.

Forrás: New Atlas

https://newatlas.com/energy/natron-sodium-ion-battery-production/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936