A New Flyer bemutatta Észak-Amerika első 4. szintű autonóm tranzit buszát

A nagy teherbírású tranzit buszokat gyártó New Flyer és a marylandi székhelyű autonóm járműfejlesztő vállalat, a Robotic Research bemutatta az Xcelsior AV önvezető tranzit buszt, amely a jelentések szerint Észak-Amerika első, teljesen üzemképes, nagy teherbírású autonóm tranzit busza.

A New Flyer 2019 májusában kezdte meg autonóm programját a Robotic Research-csel együttműködésben, és tavaly pilot programot indított Conncecticut-ban három teljesen elektromos buszával. Most készen áll első 4. szintű autonóm busza elindítására.

Forrás: New Flyer

„Az autonóm technológia várhatóan nemcsak a személyszállítás biztonságát növeli, hanem várhatóan a járművek kihasználtságát is” – mondta Alberto Lacaze, a Robotic Research elnöke. „Az autonóm buszok javíthatják a forgalom áramlását, csökkenthetik az elindulásokat és megállásokat, ami nem csak a tömegközlekedésnek előnyös, hanem a teljes infrastruktúrának. A New Flyer a teljesen integrált, intelligens közlekedési rendszer egy hiányzó darabját mutatta be. Az új busz a közlekedés, mint szolgáltatás új korszakát nyitja meg, kihasználva a technológiai fejlesztéseket, hogy biztonságosabb, tisztább, hatékonyabb és hozzáférhetőbb közlekedési megoldást hozzon létre a lakosság számára.”

Az autonóm jármű rendszert a Robotic Research AutoDrive önvezető technológiája irányítja, amely olyan szenzorokból nyeri az adatait, mint a kamerák, Lidar, GPS és radar. Majd az adatokból 3D-s modellt alkot a jármű körüli világról.
A rendszer szükség esetén képes kormányozni, fékezni és tovább haladni akkor is, ha a GPS adat épp nem elérhető, reagálva az éppen felmerülő eseményekre.

Ezen kívül rendelkezik parkolási asszisztenssel, vakfolt figyelmeztetéssel és ütközés enyhítési funkcióval. A rendszer lehetővé teszi a jármű-jármű kommunikációt és a jármű-infrastruktúra kapcsolatot is, amelynek segítségével integrálható az okos város rendszerekbe. Az operátorok emellett hozzáférnek az adatgyűjtő rendszer által nyújtott teljesítmény-statisztikákhoz is.
A 12,5 méter hosszú Xcelsior AV 40 üléssel rendelkezik, emellett állóhelyekkel, és két kerekesszékkel használható hellyel. A buszt a New Flyer Charge akkumulátoros elektromos meghajtórendszer hajtja. Bár a tényleges konfigurációja nincs megadva, a Charge teljesen elektromos tranzit buszcsalád többi tagja 160–466 kWh akkumulátort képes befogadni, amely akár 360 km távolságra és egész napos működésre képes a plug-in és az útvonalon történő töltési megoldások támogatásának köszönhetően.

Forrás: New Atlas

https://newatlas.com/urban-transport/new-flyer-xcelsior-av-level-4-autonomous-transit-bus/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936