A Nissan megtette az Egyesült Királyság leghosszabb és legösszetettebb önvezető autó útját

A Nissan autonóm autója 230 mérföldes utat tett meg Nagy-Britanniában. Ez volt az eddigi leghosszabb és legösszetettebb ilyen út az országban.

A Nissan LEAF 370 km-t tett meg a hétköznapi forgalomban a japán autógyártó dél-angliai Cranfieldben fekvő technikai központjából, az északkeleten fekvő Sunderland gyárig.

Az út magában foglalt olyan szakaszokat ahol nem volt útfelfestés, vagy csak minimális, kereszteződéseket, körforgalmakat és autópályákat. Az autót GPS által támogatott fejlett helymeghatározó technológia, radar, fényérzékelő és távolságmérő berendezések segítették.

A Nissan Technikai Központ projektmenedzsere, Bob Bateman elmondta, hogy a projekt keretében kifejlesztettek egy olyan autonóm járművet, amely képes a nagy-britanniai utak egyedi jellegzetességeit kezelni, mint például a komplex körforgalmakat, valamint nagy sebességű országutakat, útjelölés, fehér vonal vagy járda nélkül.

A Nissan által vezetett HumanDrive programot a kormány is támogatta. A cég korábban elmondta, hogy Nagy-Britannia rugalmas megközelítése az autonóm járművek tesztelésében hozzájárult ahhoz, hogy Londont választották helyszínül 2017-ben az első olyan európai tesztútra, ahol az önvezető jármű akár 50 mérföld/órás sebességgel is haladt.

Azonban az önvezető autók fejlődését világszerte akadályozzák a biztonsági aggályok és a biztosítási felelősséggel kapcsolatos problémák.

„Nagy-Britanniában a leghosszabb autonóm autóút biztonságos teljesítése hihetetlen eredmény a Nissan és a HumanDrive konzorcium számára, és óriási lépés a vezető nélküli autók Egyesült Királyság közútjaira való bevezetése felé” – mondta Nadhim Zahawi üzleti miniszter.

Forrás:

https://www.reuters.com/article/us-nissan-autonomous-britain/nissan-performs-uks-longest-and-most-complex-driverless-car-trip-idUSKBN1ZZ11Z

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936