A Nottingham kutatásai szerint a gépjárművezetők küzdenek, amikor visszaveszik az irányítást az önvezető módot követően

Egy új kutatás eredménye azt sugallja, hogy rosszabb vezetőkké válunk az önvezető autók használatával. A Nottinghami Egyetemen tanulmányt készítettek az autópályákon és a forgalmi dugókban önálló vezetésre képes autókról, amelyek várhatóan az Egyesült Királyság piacán állnak rendelkezésre a következő években. A kutatásban 49 különböző korú és nemű vezető vett részt, akik naponta fél órán át egy szimulátort vezettek 5 napon keresztül. A résztvevők normál vezetéssel indultak, de amikor a szimuláció elérte az osztott pályás úttestet, lehetőséget kaptak arra, hogy átadják az irányítást az autónak. Körülbelül 20 perc elteltével azt az utasítást kapták, hogy újra manuálisan kell vezetniük az autót, és megkapták a 60 másodperces „felkészülés a vezetésre” értesítést. A kutatók gyengének találták a résztvevők vezetési teljesítményét, miután visszavették az autó irányítását, mivel átlépték a sávokat és változtatták a sebességet az átvételt követő 10 másodpercben.

A kutatók hozzátették, hogy míg a vezetési teljesítmény a hét folyamán javult, a vezetők egyre önelégültebbek lettek. Emellett még a hét vége fele is volt olyan vezető, akinek a padlóra kellett tekintenie, hogy jó pedálon van-e a lába, amikor azt kérték, hogy vegye vissza az irányítást az autótól.

A kutatók elmondása szerint nagy gondot jelent, hogy a járművezetők valószínűleg „elvesztették a fonalat”, azaz nem kellett aktívan figyelniük, dönteniük vagy fizikai inputokat biztosítaniuk a vezetési feladathoz.

A kutatók további észrevétele, hogy a járművezetők nem voltak készek arra, hogy vészhelyzetben visszavonják az irányítást. A járművezetők több mint 80 százaléka használta a mobiltelefonját a szimulált kettős úttesten, míg mások olvastak, sminkeltek vagy aludtak.

A tanulmány szerzői új típusú vezetői képzést és készségek tanítását javasolnak a jövőre nézve, amikor ezek a közepesen autonóm autók elterjednek majd az elkövetkező években.

Forrás: Nottinghampost

https://www.nottinghampost.com/news/motoring/nottingham-research-shows-motorists-struggle-3092025

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936