A Porsche izraeli autonóm technológiát telepít a jövőbeni járművekbe

A haifa-i székhelyű izraeli startup 9 millió dollárt befektetéshez jutott tavaly októberben, a fő befektetők közt a Porsche és a Union Tech Ventures is szerepelt. A Porsche, a német Volkswagen gyár luxus márkája a Tactile Mobility startup által kifejlesztett mesterséges intelligencia technológiát telepít jövőbeni jármű modelljeibe, jelentették be a vállalatok hétfőn az EcoMotion 2020 virtuális csúcstalálkozón.

Az izraeli autótechnológiai startup autonóm járművekbe beépíthető technológiákra specializálódott. Míg a legtöbb autonóm vezetési technológia erősen vizuális alapú rendszerekre támaszkodik, a cég taktilis szenzorokat épít be termékeibe, ami lehetővé teszi, hogy a jármű „ne csak lássa, hanem érezze is az utat”.

„A vizuális érzékelés kiegészítésével a hiányzó út érzékeléssel a cselekvési útmutatások visszajutnak a fedélzeti számítógépekre, hogy valós időben optimalizálják a vezetési döntéseket” – ahogy a Tactile Mobility honlapján olvashatjuk. „Az adatokat anonimizálják és feltöltik a felhőbe elemzés céljából, így folyamatosan frissítik a globális útviszonyokra vonatkozó térképeket a pontos megfigyelés érdekében.”

A technológia a fejlett vezetést segítő rendszerekben és jármű diagnosztikához is használható, mint például a motor, a fékek és a kerekek ellenőrzése. Ezeknek az adatairól valós idejű képet nyújt, amely egyéb lehetőségek mellett feltérképezi az útminőséget, a gumiabroncsok tapadását és a kerék sebességét. „A Tactile Mobility egy szoftverrel és adatokkal foglalkozó cég, mely olyan autonóm járművekhez járul hozzá, amelyek érzik az utat”, magyarázta Amit Nisenbaum, a Tactile Mobility igazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Porsche járműveinek biztosíthatjuk a szoftverünket, hogy okosabb, élvezhetőbb és biztonságosabb vezetést érjünk el.”

A Porsche az elmúlt évben komoly befektetéseket tett az izraeli autonóm vezetési technológiába.

Januárban a Porsche együttműködött az izraeli technológiai startup-pal, a TriEye-jal, hogy tovább forradalmasítsa a kezdő vállalkozás rövidhullámú infravörös (SWIR) érzékelő technológiáját, azzal a reménnyel, hogy tovább javíthatja a fejlett vezetést segítő rendszerek (ADAS) és a technológiai startup által kifejlesztett autonóm járművek teljesítményét.

A TriEye által kifejlesztett SWIR érzékelő technológiát úgy gyártották, hogy javítsa a láthatóságot kedvezőtlen időjárási és éjszakai körülmények között. Magát a technológiát főként az autonóm járművek segítésére használják olyan rossz látási viszonyok között, amelyek általában akadályozzák a rendszerek megfelelő működését.

Amikor a látási körülmények korlátozottak, akkor a radar, a LIDAR és a sztenderd kamerák kombinációja nem képes pontosan észlelni és azonosítani a tárgyakat az úton. A TriEye a SWIR érzékelő technológia beépítésével segíti ezeket a rendszereket ilyen helyzetekben.

Az autonóm rendszerek várhatóan sokféle forgatókönyv mellett tudnak majd működni. Ezen új technológiák megjelenése fényében a világ legnagyobb autógyártói elkezdték a fejlett érzékelési megoldásokat beépíteni a tömegtermelési repertoárjukba – pénzügyi eszközökkel támogatva a megfelelő technológiai cégeket az egész világon, hogy megoldják ezeket a bonyolult mérnöki problémákat.

„A Porsche világszerte ismert híres sportautóiról és termékeiről, de ahogy az utóbbi időben minden autógyártó, a Porsche is továbbfejleszti termékeit, új termékeket kínál, és újszerű megoldásokat keres, ideértve az autonóm vezetési technológia fejlesztésének kutatását, „- mondta Manuel Höll, az SW-Development Porsche részlegének vezérigazgatója.

Forrás: Jpost

https://www.jpost.com/Israel-News/Porsche-to-install-Israeli-autonomous-technology-into-future-vehicles-628664

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936