A Qualcomm Snapdragon Ride Vision rendszere segít az önvezető autók vezetésében

A Qualcomm betörése az autóiparba nem lenne teljes az önvezető autóknak szánt chipkészlet nélkül. A cég Snapdragon Ride Vision System az Arrivertől egy teljesen új szoftvercsomag és egy 4 nm-es SoC (chipes rendszer) párosítása. Az automatizált vezetéshez (AD) és a fejlett vezetőt segítő rendszerekhez (ADAS) szolgáló első és térhatású kamerák optimalizált alkalmazásához tervezték.

A Qualcomm biztos abban, hogy ez a rendszer „az iparág egyik legjobban skálázható és legnyitottabb” rendszere az AD és ADAS terén.

A vállalat azt állítja, hogy rugalmas telepítési lehetőségei lehetővé teszik „a funkciók és követelmények egyidejű megvalósítását, funkcionális biztonsági/SOTIF támogatással, gyakorlatilag minden járműszinten és típuson”. A Qualcomm már egy ideje dolgozik mind az AD-en, mind az ADAS-en, a vállalat először a 2020-as CES-en jelentette be belépését a területre.

A Snapdragon Ride Vision rendszer képes észlelni a statikus útgeometriákat, például a sávjelzőket és a védőkorlátokat, a dinamikus objektumokat, például a járműveket, valamint a gyalogosokat és kerékpárosokat. A globális szabályozási követelményeknek megfelelően közlekedési tábla felismeréssel is rendelkezik. A chipkészlet továbbfejlesztett érzékelésére szolgáló egyedi neurális hálózati architektúrák 8 MP széles látómezővel rendelkező kamerákon alapulnak.

Ahogy a Qualcomm fogalmaz, ez egy nyitott és testreszabható rendszer, így az autógyártók a saját igényeik szerint vághatják és módosíthatják. A Qualcomm azt is elmondta, hogy támogatja az OTA (Over-the-Air) frissítéseket a szolgáltatások folyamatos fejlesztéséhez.

„Az autógyártókkal és a Tier 1 beszállítókkal való további együttműködés során legújabb Snapdragon Ride Vision rendszerünk célja, hogy kielégítse a számítógépes látási megoldások nyitottabb, alkalmazkodóbb és méretezhető platformja iránti növekvő igényt”  mondta Nakul Duggal, a Qualcomm alelnöke.

„A Snapdragon Ride ügyfeleink kiterjedt automatizált vezetési igényeire összpontosít, a méretezhető SoC-ktől az integrált AD-kig és fejlesztői platformokig, valamint olyan eszközökig, amelyek átfogó megoldást nyújtanak az L2-L3 (2. és 3. szintű) automatizált vezetéshez, miközben megtartja rugalmasságát az autógyártók és a Tier-1 beszállítók igényeihez való alkalmazkodásban. A Snapdragon Ride Vision System lehetőséget kínál az autógyártóknak, hogy minden járműosztályhoz fejlettebb vezetési élményt alakítsanak ki.”

A Snapdragon Ride Vision System várhatóan 2024-ben lesz elérhető a járműgyártásban. A Qualcomm azt is bejelentette, hogy együtt dolgozik a Renault Group-pal a Qualcomm által kifejlesztett „Digital Chassis” szoftver- és hardvercsomaggal rendelkező néhány összekapcsolt autó funkción.

Forrás: XDA Developers

https://www.xda-developers.com/qualcomm-snapdragon-ride-vision-system-announced/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936