A Renault készen áll első teljesen önvezető autó szolgáltatásának elindítására

A Renault az utóbbi években már számos, önvezető autók felhasználására vonatkozó koncepcióval állt elő, ezúttal egy párizsi konferencián mutatták be, hogyan alkalmazhatók ezek a gyakorlatban.

A Renault Párizs déli részén a Paris-Saclay technológiai parkban alakította ki első önvezető autó kutatási részlegét. A hely önvezető autókat támogató monitoring rendszerrel és infrastruktúrával rendelkezik, itt fejlesztik és tesztelik önvezető autókkal működtetett automata fuvarozási szolgáltatásukat egyelőre korlátozott formában, azt vizsgálva, hogyan fejleszthető a technológia. Részben taxi szolgáltatást végeznek a Paris-Saclay campusban, a Renault Zoe elektromos autóján alapuló önjáró prototípusok használatával, valamint egy éjszakai transzfert működtetnek a campus és a helyi vasútközpont között a Transdev által kifejlesztett transzferbuszokkal. Egyelőre mindkettő nyilvános, azaz a járművek más utasokat is felvesznek, akik azonos útvonalon közlekednek, de a Renault privát használatra is fejleszt önvezető járműszolgáltatást. A legújabb az EZ-Pod, ami egy lassabban közlekedő, kisebb autó két személyre, forgalmas városközpontokban vagy nagyobb bevásárló centrumok területén való közlekedésre.

A Renault nem jelezte, hogy mikor fog ténylegesen működni a szolgáltatás, de a tervekből jól láthatók az önvezető autók egyelőre korlátozottabb, meghatározott zónákban való alkalmazási lehetőségei. A technológia és a támogató infrastruktúra – mint a részletes térképek és az autó és az infrastruktúra közötti kommunikáció – fejlődésével ezek egyre széleskörűbbek lehetnek.

Forrás: MotorAuthority

https://www.motorauthority.com/news/1123122_renault-ready-to-roll-out-its-first-fully-self-driving-services

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936