A repülőtér, ahol a Mercedeseknek nincs szükségük sofőrre, hanem önmagukat parkolják le

A Bosch és a Mercedes-Benz együttműködése fontos mérföldkőhöz érkezett az automatizált vezetés felé vezető úton. A német Szövetségi Motoros Közlekedési Hatóság (KBA) jóváhagyta nagymértékben automatizált parkolási rendszerüket a stuttgarti repülőtér APCOA által üzemeltetett parkolóházában való használatra.

Ezzel ez lett a világ első magasan automatizált, SAE 4-es szintű, vezető nélküli parkolási funkciója, amelyet hivatalosan is engedélyeztek kereskedelmi használatra.

Ha a jármű és az infrastruktúra átveszi a vezetést és a manőverezést, a sofőrök figyelmüket más dolgokra fordíthatják, ahelyett, hogy az idejüket parkolóhely kereséssel töltenék, és szűk parkolóházakban manővereznének.

A SAE 4. szintje kimondja, hogy a jármű sofőr nélkül, autonóm módon képes kezelni minden forgalmi helyzetet bizonyos körülmények között.

A fejlesztésért és a beszerzésért Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja, technológiai igazgató felelt.

 „Technológiai partnerünkkel, a Bosch-al közösen kifejlesztett, magasan automatizált és vezető nélküli parkolási funkciónk vásárlók általi használatának első jóváhagyása azt mutatja, hogy az innovációs vezető szerep és a „Made in Germany” kéz a kézben járnak”, mondta Schäfer.

„A DRIVE PILOT Level 3 rendszerünk piaci bevezetését követően hamarosan egy 4-es szintű parkolási rendszert kínálunk INTELLIGENS PARK PILOT-unkkal – mindezt idén. Megmutatjuk a vásárlóinknak, hogyan teheti a technológia könnyebbé az életüket és adhatja vissza értékes idejüket.”

Az autósok behajthatnak a parkolóházba, kiszállhatnak és a parkolóhelyre küldhetik a járművet egy okostelefonos alkalmazás megérintésével – az automata parkolóinas szolgáltatáshoz nincs szükség sofőrre.

Amint a sofőr elhagyja a parkolót – hogy valami mással tölthesse felszabadult idejét – a jármű odavezeti magát egy üres helyre, és leparkol.

Később a jármű pontosan ugyanígy tér vissza az átvételi pontra. Ez a folyamat a Bosch által biztosított és a parkolóházba telepített intelligens infrastruktúra és a Mercedes-Benz autóipari technológia közötti együttműködésen alapul.

A parkolóházban található Bosch érzékelők figyelik a vezetési folyosót és környékét, és megadják a jármű irányításához szükséges információkat.

A járművek akár fel-le is hajthatnak a rámpákon, hogy a parkolóházban közlekedjenek a szintek között. Ha az infrastruktúra érzékelői akadályt észlelnek, a jármű lefékez, és biztonságosan teljesen leáll. Csak ha az útvonal már tiszta, akkor folytatja az utat.

Matthew Avery, a Thatcham Research kutatási stratégiai igazgatója kommentálta a fejleményeket, és méltatta az eredményt.

Elmondta: „A Mercedes-Benz továbbra is új utat tör Németországban ezzel a bejelentéssel az „L3” Drive Pilot rendszerének jóváhagyását követően.”

„Mivel az autó minden felügyelet nélkül vezet, az Intelligent Park Pilot funkció hatékonyan biztosítja a teljes „L4” automatizálást, a világon először.

„Ez egy olyan alkalmazás is, amelyet sok sofőr értékelni fog. A parkolás megterhelő lehet, és a balesetek mintegy negyedéért felelős az Egyesült Királyságban. Így hát az autó átveszi ezt a feladatot, aminek sok előnye lesz, különösen többszintes környezetben.”

A társaságok azt tervezik, hogy fokozatosan bevezetik a vezető nélküli parkolási szolgáltatást a stuttgarti repülőtér APCOA P6 parkolóházában.

Az üzembe helyezés napjától kezdve az első, 2022 júliusa óta gyártott S-osztályú és EQS modellekkel rendelkező vásárlók, akiknek járműváltozatai a Mercedes me connect részeként az INTELLIGENS PARK PILOT szolgáltatást tartalmazzák, és aktiválják ezt a szolgáltatást, használni tudják majd ezt a funkciót a P6 parkolóházban.

Miután a sofőrök a Mercedes me alkalmazással előre lefoglalták a parkolóhelyet, egy előre meghatározott területen hagyhatják járművüket. Miután az összes utas kiszállt a járműből, az alkalmazás elindítja a parkolási manővert.

Avery úr hozzátette: „Ez jó hír az automatizált vezetési technológia elfogadása szempontjából, mivel viszonylag biztonságos és előnyös használati módot mutat be a járművezetők számára.

„Azonban egyértelművé kell tenni az Egyesült Királyság biztosítási piacát, mivel az autógyártó lesz felelős, ha ütközés történik.”

„Tehát míg a biztosítók kezdetben rendezik a kárigényeket, világos átruházási csatornákat akarnak majd az autógyártókkal, és ez még nem határozható meg az Egyesült Királyság piacán.”

Forrás: Express

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1704420/parking-technology-autonomous-self-driving-mercedes

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936