A Stagecoach bemutatotta egy új, vezető nélküli busz tervét, amely Fife és Edinburgh között fog közlekedni

A Stagecoach bemutatta az Egyesült Királyság első teljes méretű autonóm buszait, amelyek valószínűleg 2022 nyarának elején indulnak Skóciában.

Négy egyszintes busz közlekedik majd egy kb. 22 km-es útvonalon a Fife’s Ferrytoll Park& ​Ride-tól az Edinburgh Park közlekedési csomópontjáig, átkelve a Forth Road Bridge-en.

Az autonóm Stagecoach buszok, amelyeken továbbra is utaznak majd sofőrök, az M90-es, M9-es és M8-as úton közlekednek. Autópályákon, buszsávokon és csomópontokon – lámpával és anélkül -, valamint kör- és mellékutakon is haladnak majd.

A CAVForth projekt részét képezik, és jelenleg úttörő érzékelő- és vezérlőtechnológiával szerelik fel őket, ami lehetővé teszi, hogy sofőr nélkül és számítógép-vezérelten közlekedjenek.

Az autóbuszok tesztelésének részeként jövőre új szolgáltatás indul, melynek célja a tömegközlekedésre való átállás ösztönzése.

A Stagecoach úgy véli, hogy hetente akár 10 ezer utas szállítására is képes lesz.

A Stagecoach regionális igazgatója a következőket nyilatkozta: „Mindannyian nagyon izgatottak vagyunk, hogy megjelölhetjük autonóm buszprojektünk következő jelentős mérföldkövét, a tervek szerint jövő év nyár elején indulnak a buszok.”

„Az új szolgáltatás buszkapcsolatot biztosít Fife és az Edinburgh Park között, ami jelenleg még nincs, és reméljük, hogy több embert ösztönöz majd arra, hogy hagyják el az autót, hagyják el a forgalmi dugókat, és élvezzék a nyugodt utazást egy erre a célra kialakított buszsávban az új, innovatív technológia segítségével.”

A buszok jelenleg egy sor virtuális és pályateszten mennek keresztül, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendszer a várt módon működik, mielőtt a közúti tesztelés még idén megkezdődik.

Graeme Dey közlekedési miniszter így nyilatkozott: „Ez egy újabb örvendetes lépés a hihetetlenül izgalmas CAVForth Project számára, hiszen egyre közelebb kerülünk a jövő évi életbe lépéshez.

„Az ilyen típusú innováció azt mutatja, hogy Skócia nyitott az üzleti élet előtt, amikor a technológia kipróbálásáról van szó.”

„Ez az úttörő és globálisan jelentős projekt valóban segíteni fog az országnak abban, hogy megerősítse hitelességét a világ színpadán.”

A buszok színét és kialakítását a helyi közösségekkel folytatott egyeztetés után választották ki. Az eredmény azt mutatta, hogy a lakosok azt szerették volna, hogy a buszok kitűnjenek a többiek közül az úton.

Mind a négy járművet „AB” (autonóm busz) logóval látták el, amely a Stagecoach reményei szerint egyedi azonosító lesz a térségben.

Jim Hutchinson, a Fusion Processing Ltd vezérigazgatója elmondta, hogy nagy örömükre szolgál, hogy a világ legösszetettebb és legambiciózusabb autonóm járműprogramját vezethetik. Azt mondta: „A CAVForth egy izgalmas teszt szolgáltatás, és remek bemutatója automatizált járműtechnológiánknak.”

„A járművek a CAVstarral, az automatizált vezetési rendszerünkkel vannak felszerelve, amely saját hardverünket és szoftverünket ötvözi, hogy biztonságos, 4. szinten autonóm teljes méretű buszokat alkossanak.”

„A buszok egy 45 km-es oda-vissza útvonalon közlekednek, amely autópályákat, egysávos autóutakat, kisebb utakat, buszsávokat, körforgalmakat és jelzőlámpás csomópontokat foglal magában.”

Hozzátette, hogy szerintük ez lesz az eddigi legátfogóbb autonóm busz bemutató.

Paul Davies, az ADL elnöke és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Egyesült Királyság első teljes méretű autonóm buszjáratának kipróbálása „kiemelkedő lehetőséget kínál a valós tapasztalatszerzésre”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság autóbusz-ágazatának „innovációs vezetőjeként” folyamatosan új módszereket keresnek a hatékonyság és a biztonság további növelésére.

Forrás: Scotsman

https://www.scotsman.com/news/transport/design-of-new-driver-less-bus-which-will-connect-fife-and-edinburgh-unveiled-by-stagecoach-3464325

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936