A számok alapján az Uber veszít a vezető nélküli autók versenyében

A The Information szerint az Uber az utóbbi 5 évben 2,5 milliárd dollárt költött önvezető autó technológiájára. A beruházás ellenére, egy a projekten dolgozó mérnök Dara Khosrowshahi-nak, a vezérigazgatónak írt levelében úgy írta le az autót, mint ami „még mindig küzd az egyszerű utakkal és manőverekkel”.

Az Uber azon kísérlete, hogy autonóm vezetési technológiát fejlesszen ki, már a kezdetektől problémákkal küzdött. 2017-ben a projekt vezetőjét, Anthony Levandowskit azzal a váddal rúgták ki, (amelyben bűnösnek vallotta magát), hogy tulajdonosi adatokat lopott el a Google önvezető autó projektjéből. 2018-ban az Uber egyik önvezető autó prototípusa egy próbaút során elütött egy gyalogost az arizonai Tempe-ben. Az Uber tavaly egymilliárd dollár összeget gyűjtött a projekthez a Toyota által vezetett japán konzorciumtól, de ez a pénz hamarosan elfogyhat, így Khosrowshahi azon nehéz döntés előtt áll, hogy csökkenti-e az Uber veszteségeit, és továbblép-e vagy tovább pumpálja a pénzt egy esetleg halálraítélt projektbe.

Úgy tűnik, hogy az Uber néhány versenytársa jobb eredményeket ért el. A Waymo, az Alphabet önvezető autó projektje nemrégiben jelentette be, hogy elérhetővé teszi a nagyközönség számára önvezető autóinak bérlését (amelyekben nincs biztonsági vezető), az arizonai Phoenix 50 négyzetmérföldes körzetében.  Bár ez kis területnek tűnhet, de jelentős előrelépést jelent az önvezető technológia forgalmazása terén.

Eközben Elon Musk a Tesla Autopilot technológiájának átírását hirdeti, arról tweetelve, hogy hamarosan kis számban bevezetik annak teljes önvezető funkciónak a béta változatát néhány vezető számára, amelyben ugyan jelen van emberi vezető, de soha nem kell beavatkoznia.

Az önvezető autók a mesterséges intelligencia egyik leglátványosabb és egyelőre legkiábrándítóbb ígéretei voltak. Eközben nehéz észrevenni az AI néhány lenyűgözőbb gazdasági hatását: Egy tanulmány például megállapította, hogy az eBay gépi fordításának bevezetése mintegy 11% -kal növelte platformján az amerikai exportot.

Forrás: Marker

https://marker.medium.com/uber-is-losing-the-driverless-car-race-by-the-numbers-8ce81f467e4

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936