A Tencent Monaco méretű „jövőbeni” várost épít a kínai Shenzhenben

A Tencent technológiai óriás egy szinte teljesen autómentes „jövőbeni” várost mutat be, amely méretben megegyezik Monacóval, a kínai Shenzhen városában.

A „Net City” elnevezésű 2 millió négyzetméteres (22 millió négyzetláb) város tervezői a gyalogosokat, a zöld területeket és az önvezető járműveket részesítik előnyben.

A város a Pearl River torkolatánál helyezkedne el, ahol körülbelül 80 ezer embernek nyújtana otthont. A terület elsősorban a Tencentet, a WeChat és a kínai QQ üzenetküldő szolgáltatás mögött álló óriáscéget szolgálná.

Amellett, hogy vállalati székhelyeket és irodákat biztosít, a környéken várhatóan üzletek, iskolák és egyéb közérdekű szolgáltatások fognak helyet foglalni, és közúti hidakon, kompokon és a város metrórendszerén keresztül kapcsolódnak majd Shenzhen többi részéhez. A terv mögött álló amerikai cég, az NBBJ azt reméli, hogy az új kerület szórakoztató helyszínei, parkjai és a vízparti sétány vonzza majd a látogatókat a város más részeiről is. Így különbözni fog azoktól az elzárt egyetemi campusoktól, amelyeket a nagy technológiai cégek alapítottak az utóbbi években.

Jonathan Ward, az NBBJ tervezőpartnere szerint a városrész nem jelentene egy elzárt szigetet, az emberek átsétálhatnak rajta, kapcsolódhatnak egymáshoz, így Shenzhen életteli központjaként működik majd.

Forrás: CNN

A tervezők célja, hogy minél kisebbre csökkentsék az autók szerepét a városban.

Bár a hagyományos autók eljuthatnak a város egyes részeire, a terv egy „zöld folyosó” köré koncentrálódik, amelyet buszok, kerékpárok és autonóm járművek számára terveztek. Az elrendezés kiküszöböli azt, amit Ward „szükségtelen” forgalomnak nevez.

„Nincs szükség egy utakkal körülvett blokkra – lehet, hogy nyolc blokkot vesz körül egy út, és közöttük sétálni lehet” – mondta. ” Kivonunk utakat olyan helyekről, ahol azt gondoljuk, hogy az emberek nyugodtan tudnak sétálni két percet, mondjuk a metrótól az úti céljukhoz.”

„És ez alatt a két perc alatt láthatnak valami inspiráló eseményt, kapcsolatba léphetnek a természettel, vagy találkozhatnak olyan kollégával, akit egy ideje nem láttak – mindazok a dolgok, amelyek munkahelyi környezetben történnek, megtörténhetnek a városban.”

Amellett, hogy a tervezett városrész integrálódik Shenzhen szélesebb városi szövetébe, az NBBJ tervének célja az is, hogy „összekapcsolt, emberközpontú szerves ökoszisztémát” alakítson ki. A Tencent alkalmazottai számára ez a munka és a magánélet közötti különbség eltörlését jelentheti – ami a Covid-19 világjárvány fényében még relevánsabb kérdéssé vált, mondta Ward.

A terv figyelembe veszi a környezeti fenntarthatóságot tetőtéri napelemekkel és bonyolult rendszerekkel a szennyvíz elvezetésére és újrafelhasználására. A tervezők a jövőbeni tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket is megtekintették annak biztosítása érdekében, hogy az épületek jobban védettek legyenek az éghajlatváltozás ellen.

A Tencent nem az egyetlen magánvállalat, amely saját miniatűr várost kíván létrehozni.

Az idei év elején a Toyota autógyártó bejelentette a 175 hektáros „Woven City” terveit a Fuji hegy lábánál, ahol autonóm járműveket, intelligens technológiát és a robotok által támogatott életmódot fogja tesztelni.

Torontóban a Sidewalk Labs, az Alphabet leányvállalata azt tervezte, hogy egy szakaszon a vízpartot futurisztikus új városrésszé alakítja, de azután a Covid-19 által okozott „gazdasági bizonytalanság” miatt megszüntette a projektet.

Számos egyéb nagyszabású fejlesztést terveznek Shenzhenben, egy olyan városban, amely 1980 óta, amikor a kínai kormány „különleges gazdasági övezetnek” nevezte, óriásit nőtt. A Shenzhen Bay Headquarters City elnevezésű új üzleti negyed első fázisa, amely szintén helyreállított földterületen épül, várhatóan 2022-re fejeződik be.

A Tencent által tervezett város megépítése körülbelül hét évig tart, az építkezés várhatóan ebben az évben kezdődik. A tucatnyi egyedi épületet, amelyek magassága akár 30 emelet is lehet, különféle építészeti cégek tervezik.

Forrás: CNN

https://edition.cnn.com/style/article/tencent-shenzhen-net-city/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936