A Tesla 2500 S és X Modelljét hívja vissza „baleseti kockázat” miatt

A Tesla sürgős biztonsági visszahívást adott ki két legnépszerűbb modelljükre, miután attól tartottak, hogy beépített biztonsági funkcióik leállhatnak.

A probléma az autó beágyazott multimédiás kártyáját (eMMC) érinti, amely kikapcsolhatja a visszapillantó biztonsági kamerát. A kérdés hatással lehet az autók irányjelzőire és a modellek szélvédő páramentesítésének vezérlésére is. Úgy gondolják, hogy ez növelheti a járművezetők baleseti kockázatát.

A visszahívási közleményből az derül ki, hogy a probléma a középső képernyő elsötétülését okozhatja, amely nem is jön helyre. A Tesla Service csapattal való kapcsolatfelvételre felszólító figyelmeztetés is ezen a képernyőn jelenik meg. Ausztráliában összesen 2508 X és S Modell érintett a problémában.

Korábban azt gondolták, hogy csak a 2014 és 2018 között gyártott S Modelleket érinti, az X Modellekből csak a 2016 és 2018 között gyártottakat hívták vissza.

A problémát először az Ausztrál Verseny- és Fogyasztói Bizottság Termékbiztonsági csapata jelentette. A Tesla-közlemény hozzátette: „Ezen funkciók elvesztése növelheti a balesetek kockázatát, amelyek a jármű utasai és más közlekedők sérülését okozhatják.” A Tesla kijelentette, hogy a lehető leghamarabb levélben kapcsolatba lépnek az összes érintett fogyasztóval. A levélben azt tanácsolják a vezetőknek, hogy egyeztessenek időpontot az autójuk Multimédia Kártyájának cseréjére. Megerősítik, hogy a csere ingyenes az autótulajdonosok számára. A Tesla emellett arra kérte a „tartós” problémákat tapasztaló járművezetőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot velük további információkért.

A visszahívási közlemény a következőket mondta: „Ha további információt szeretne kapni, vagy ha a jármű riasztását jelző tárolóeszköz meghibásodását észleli, vagy ha folyamatosan elsötétül a középső kijelző, amely az érintőképernyő újraindítása után sem áll helyre, a fogyasztók felvehetik a kapcsolatot a Tesla ügyfélszolgálatával”.

A legutóbbi visszahívás néhány hónappal az Egyesült Államokban a Tesla járműveivel kapcsolatos hasonló kérdés után történt. Februárban nagyszámú S és X Modellt hívtak vissza a meghibásodott érintőképernyők miatt.

Az Országos Autópálya Közlekedési és Biztonsági Hivatal (NHTSA) januárban küldött levelet a Teslának, amelyben visszahívást kért. A probléma akkor a média vezérlő memóriachipjével volt kapcsolatos, ami számos biztonsági problémát okozott. Ezek közé tartozott a visszapillantó kamerák képeinek, valamint a légkondicionálás és a jégtelenítés vezérlésének elvesztése. Ez kihatott az autók Autopilot rendszerével kapcsolatos csengőhangok és riasztások elvesztésére is.

Forrás: Express

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1422009/tesla-car-recall-check-model-s-x-road-safety

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936