A Tesla Autopilothoz hasonlóan a Fisker vezetést segítő rendszere sem használ lidart

A Fisker bemutatja új elektromos SUV-ját, az Oceant-t, amelynek vezetést segítő rendszerét a Magna autóipari beszállítóval együttműködve fejlesztették ki – jelentette be a két vállalat hétfőn.

A Fisker Intelligent Pilot (FIP) névre keresztelt rendszer a Tesla Autopilothoz hasonló, és csakúgy, mint a másik rendszer, a Fisker sem használ lidart szenzorként, legalábbis egyelőre. Kamerákkal, ultraszónikus szenzorokkal és egy új digitális képalkotó radarral lesz felszerelve, melyet a texasi székhelyű Uhnder cég biztosít számukra.

Elmondásuk szerint a lidart magas költségei miatt nem alkalmazzák, ennek ellenére a Tesla rajtuk kívül az egyetlen automata rendszert forgalmazó cég az Egyesült Államokban, amely nem használ lidart.

A Fisker és a Magna 2022-ben tervezi megjelentetni az Ocean-t, részleteket még nem árultak el az autó képességeiről. Elmondásuk szerint úgy alkották meg a hardvert, hogy támogassa a jövőbeni frissítéseket, a későbbi magasabb autonóm szinteket és a fejlett vezetést segítő rendszereket, ami távoli szoftver frissítésekkel lesz majd megoldható.

A technológiát várhatóan nem kizárólagosan a Fisker használja majd fel. A Magna vezetője más elektromos jármű gyártóval való megállapodásra is lát lehetőséget.

A Fisker a Magnára támaszkodik az Ocean gyártásában, melynek egy európai gyár ad majd helyszínt, és a beszállító FM29-es platformját használja majd alapnak a SUV-hoz, miután a Volkswagennel kötött megállapodásuk megbukott. A platformot más modellek építéséhez is felhasználhatják, mondjuk egy pickuphoz, de arra még nem derült fény, hogy mennyire széles körű a megállapodás a két cég között.

Az Ocean-t már 2019 novembere óta lehet foglalni, még mielőtt 2020-ban bemutatták volna, és csak hónapokkal később vált nyilvánossá. Emellett még mindig nem egyértelmű, hogy van-e elég tőkéje a cégnek az Ocean gyártásának megkezdéséhez.

Forrás: Green Car Reports

https://www.greencarreports.com/news/1130816_like-tesla-autopilot-fisker-driver-assistance-tech-won-t-initially-use-lidar

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936