A Tesla azt tervezi, hogy eltávolítja a Full Self-Driving Beta vezető-felügyeleti funkcióját, a szabályozók aggódnak

A Tesla azt tervezi, hogy eltávolítja a járművezető-felügyeleti funkciót a Full Self-Driving (FSD) béta verziójából, és ez felkeltette a szabályozók figyelmét.

Az FSD Beta lehetővé teszi a Tesla járművek számára, hogy autonóm módon navigáljanak az autó navigációs rendszerében megadott úti cél felé, de a vezetőnek ébernek kell maradnia, és készen kell állnia arra, hogy bármikor át tudja venni az irányítást.

Mivel a felelősség a vezetőt terheli, és nem a Tesla rendszerét, a neve ellenére továbbra is második szintű vezetőt segítő rendszernek számít. Ez amolyan „két lépés előre, egy lépés hátra” típusú program volt, mivel egyes frissítések visszaesést mutattak a vezetési képességek tekintetében.

A Tesla gyakran ad ki új szoftverfrissítéseket az FSD Beta programhoz, hogy javítsa a teljesítményt azzal a céllal, hogy biztonságosabbá váljon az emberi vezetőknél, és egyre többen fizessenek elő rá.

De még nem váltotta be ígéretét, hogy valódi önvezető rendszert készít, amelyet a szabályozó hatóságok is jóváhagyhatnak.

Egyelőre a sofőrök a felelősek, a Tesla pedig figyeli őket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy odafigyelnek és készek átvenni az irányítást.

A Tesla két fő módszerrel figyeli a járművezetőket: egy kamerával, amely követi a figyelmüket, és egy nyomásérzékelővel a kormánykeréken, hogy a vezető a kormányon tartsa a kezét.

Ez utóbbit gyakran „zsémbes kormánykeréknek” is nevezik, mivel a Tesla figyelmeztetést küld a sofőröknek, hogy tegyék a kezüket a kormányra – így nyaggatva őket.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk azt mondta begy múlt heti Twitter-üzenetben, hogy a cég eltávolítja a kormánykerék-figyelést a programban több mint 10 ezer mérföld (16 ezer km) óta részt vevő FSD Beta tulajdonosok számára.

Azt mondta, hogy a frissítés ebben a hónapban érkezik, de a megvalósítást nem részletezte.

A tweet felkeltette az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) figyelmét, amely megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot a Teslával az új kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az NHTSA már vizsgálta a Tesla FSD béta verzióját, és különösen annak képességét arra, hogy ellenőrizze a vezetőt.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2023/01/09/tesla-plans-remove-full-self-driving-beta-driver-monitoring-feature-regulators-concerned

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936