A Tesla beismeri, hogy talán sosem éri el a teljes önvezetést

A Tesla a közelmúltban a Securities and Exchange Commission-hez (Értékpapír és Tőzsde Bizottság) benyújtott jelentése olyan kifejezéseket tartalmaz, melyek arra utalhatnak, hogy a cég elismeri, hogy autóival sosem fogja elérni a teljes önvezetést.

A Tesla első negyedéves eredményjelentése után Gordon Johnson elemző tette szóvá, hogy a vállalat jelentésének kockázati tényezőkről szóló része a következő állítást tartalmazza:

„Olyan önvezető és a járművezetőt segítő technológiákat fejlesztünk, amelyek a látásalapú érzékelőkre támaszkodnak, ellentétben az alternatív fejlesztési technológiákkal, amelyek további felesleges szenzorokat igényelnek. Nincs garancia arra, hogy a járműveinkben alkalmazott speciális felszerelések változtatásai nem vezetnek kezdeti funkcionális különbségekhez az előző változatokhoz képest, vagy, hogy a vártnak megfelelően, az előre jelzett időn belül vagy egyáltalán eredményesek lesznek.”

A „ vagy egyáltalán ” fontos figyelmeztetés és váltás az előző évekhez képest: 2020-as éves jelentésében a vállalat azt írta, hogy folytatják FSD technológiájuk fejlesztését azzal a céllal, hogy a jövőben teljes önvezető képességet érjenek el.

A váltás a Tesla nemrégiben Texasban történt balesete után történt, amelynek során az autó lehajtott az útról, nekiütközött egy fának, kigyulladt, és meghalt benne két utas. A jelentések szerint az áldozatok a jármű fél-autonóm képességeiről beszélgettek a baleset előtti pillanatokban.

Lehetséges, hogy az újabb megállapítások egyszerűen a cég jogi készenléti tervének a részei: a Tesla már 2016 óta forgalmaz teljes önvezetés hardverrel felszerelt és akként reklámozott autókat, azzal az elképzeléssel, hogy a jármű tulajdonosa majd telepítheti a teljes önvezetés szoftvert, amint az kifejlesztésre kerül. A Tesla vezetője, Elon Musk úgy tűnik továbbra is kitart amellett, hogy a vállalat csak néhány technikai probléma megoldására vár, mielőtt elindítja a teljes önvezetés funkciót.
A Tesla egyelőre nem kommentálta a kérdést.

Forrás: Fast Company

https://www.fastcompany.com/90630440/tesla-admits-it-may-never-achieve-full-self-driving-cars?partner=rss&utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss+fastcompany&utm_content=rss

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936