A Tesla bejelentette a radar nélküli „Tesla Vision”-re való átállást, emellett figyelmeztet az ezzel járó korlátozásokra

A Tesla bejelentette, hogy hivatalosan is átáll a radar nélküli „Tesla Vision”-re a 3-as és az Y Modellen.
Ennek során az autógyártó figyelmeztet az Autopilot szolgáltatásainak néhány korlátozására.

Az elmúlt hónapokban a Tesla arról beszélt, hogy az Autopilot és a Full Self-Driving (Teljes Önvezetés) technológiát kizárólag a kamerákon alapuló számítógépes látás használatára helyezi át, és már nem támaszkodik az előre néző radarjára. Most pedig bejelentették, hogy teljesen eltávolítják a radart az Egyesült Államokban gyártott 3-as és Y Modellekről.

Folytatjuk az átállást kamera alapú Autopilot rendszerünkre a Tesla Vision-re. Az észak-amerikai piacra gyártott 3-as és Y-típusú járművek 2021 májusi szállításuktól kezdve már nem lesznek felszerelve radarral. Ezek lesznek az első Tesla járművek, amelyek a kamerával való látásra és az idegháló feldolgozásra támaszkodnak az Autopilot, a Teljes Önvezetés és bizonyos aktív biztonsági funkciók biztosításához. Azokat az ügyfeleket, akik 2021 májusa előtt rendeltek Tesla Vision-re támaszkodó autót, a szállítás előtt a Tesla fiókjukon keresztül értesítjük a változásról.
Az autógyártó figyelmeztetett, hogy az átállás néhány alap korlátozással fog járni az Autosteer, az Autopilot és a Full Self-Driving csomagba tartozó Smart Summon funkciók esetében:

Az Autosteer-t maximum 120 km/h-ra korlátozzák és hosszabb minimum követési távolságot határoznak meg hozzá.
A Smart Summon (amennyiben a felszereltség része) és az Emergency Lane Departure Avoidance (Vészhelyzetben sávelhagyást elkerülő rendszer) funkciók szállításkor letilthatók.

Szokás szerint a Tesla azt tervezi, hogy a technológia fejlesztését az éteren keresztüli szoftverfrissítések révén biztosítja, hogy helyreállítsák ezeket a funkciókat és javítsák jelenlegi képességeiket:

Az elkövetkezendő hetekben elkezdjük helyreállítani ezeket a funkciókat egy sor, az éteren keresztüli szoftverfrissítés révén. Az összes többi elérhető Autopilot és Teljes önvezető funkció a szállításkor lesz aktív, a megrendelés konfigurációjától függően.

A Tesla Vision legújabb változatát először a Tesla Full Self-Driving Beta programjának részeként fejlesztették ki, amelyet korai hozzáférési programjukban teszteltek.

Elon Musk vezérigazgató úgy látja, hogy a Tesla Vision az év végére elvezet a valóban 5. szintű autonóm vezetési rendszerhez, de ebben már korábban is tévedett.

A Tesla azt is megerősítette, hogy a Kínában gyártott S és az X modell, valamint a 3-as és Y-modell is áttér a Tesla Vision-re, bár határidőt erre nem mondott.

A kamerákon alapuló számítógépes látás gondolata azon alapul, hogy jelenleg az emberi agy az egyetlen ismert rendszer, amely képes vezetni. Ez pedig a szemből kapja az információkat, amihez a kamerák állnak a legközelebb.
A jármű körüli, különböző látómezővel rendelkező kamerákkal a Tesla jobb látást érhet el, mint az emberek, és már csak a számítógépes látás problémáját kell megoldani, amely az autógyártó véleménye szerint már nincsen messze.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/05/25/tesla-vision-without-radar-warns-limitations-first/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936