A Tesla bemutatta új 4680 cellás strukturális akkumulátor csomagját a Gigafactory Berlinben

A Tesla az új gyár Y Modell gyártásának megkezdése előtt, a Gigafactory Berlinben bemutatta legújabb szerkezeti akkumulátorcsomagját 4680 cellával.

A termelés megkezdése a Gigafactory Berlinben nem csak a Tesla európai növekedése szempontjából jelentős, hanem az Y Modell fontos új verziójának elindítását is jelzi. A Tesla azt tervezi, hogy az új Y -modellt a Gigafactory Berlinben építi fel egy teljesen új platformra szerkezeti akkumulátorcsomagjával.

A Tesla tavalyi Battery Day rendezvényén nemcsak az új 4680-as elemcelláját mutatta be, hanem az új cella köré épített új akkumulátor-architektúrát is.

A repülőgép-szárnyak üzemanyagtartályként való megépítése, a tank a szárnyak belsejébe építése helyett, megihlette a Teslát, úgy döntött, hogy olyan akkumulátorcsomagot épít, amely karosszériaszerkezetként működik, összekötve az első és a hátsó alvázrészeket.

Jelenleg a Tesla az akkumulátorcsomagokat úgy építi fel, hogy cellákat modulokká egyesíti, amelyeket egy akkumulátorcsomagba tesznek össze. Ez az akkumulátor be van szerelve a jármű platformjába.

Az új koncepció különlegessége abban rejlik, hogy a Tesla nem használ modulokat, hanem a teljes akkumulátort a jármű szerkezeti platformjaként építi fel, az akkumulátorcellák pedig egy nagy egységként segítik megszilárdítani a platformot.

Az óriási öntvényalkatrészekben szerzett tapasztalatait felhasználva a Tesla nagy, egy darabból álló hátsó és első aljzatot csatlakoztathat ehhez a szerkezeti akkumulátorhoz.

Ez az új kialakítás csökkenti az alkatrészek számát és az akkumulátor teljes tömegét, ezért lehetővé teszi a Teslának, hogy javítsa hatékonyságát és végső soron elektromos járműveinek hatótávolságát.

A Gigafesztiválon, amely egyfajta vidéki vásár a Gigafactory Berlinben, a Tesla bemutatta a szerkezeti akkumulátor legújabb verzióját.

A lenyűgöző az, hogy ez a viszonylag egyszerű, mindössze három részből álló platform – akkumulátor és két nagy öntött darab – alkotja a jármű nagy részét.

A Tesla bemutatta a szerkezeti elemcsomag belsejét is, a benne lévő 4680 elemcellával, valamint a közvetlenül az akkumulátorcsomagra rögzített ülés rögzítő konzolt.

A bemutató során a Tesla elmondta, hogy képes lesz rá közvetlenül felszerelni az üléseket, és lejjebb engedni a testet körülöttük, ami nagyban leegyszerűsíti az összeszerelési folyamatot.

Mindezek a gyártási fejlesztések együttesen várhatóan jelentősen javítják az Y Modell költségeit és hatékonyságát.

Az eseményen Musk elmondta, hogy a Tesla jelen állás szerint a következő hónapban kezdi meg az Y Modell gyártását a Gigafactory Berlinben.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/10/10/tesla-unveils-new-structural-battery-pack-with-4680-cells-gigafactory-berlin/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936