A Tesla gyalogos figyelmeztető rendszerrel egészítette ki a 3-as Modellt

A Tesla gyalogosokat figyelmeztető hangrendszerrel egészítette ki a 3-as Modellt az előírásoknak megfelelően.

Nemrégiben az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kötelezővé tették az elektromos járművek számára, hogy alacsony sebességnél hangot bocsássanak ki, hogy megelőzzék a gyalogos baleseteket. Nagyobb sebességnél a gumik hangosabbak, mint a motorzaj, így nincs nagy különbség az elektromos és a benzinüzemű autók között. De alacsonyabb sebességnél az elektromos autókat nehéz meghallani.

Az autógyártók már megkezdték a kérdésre adott megoldásaik kidolgozását. A Jaguár az I-Pace-t, a Mercedes-Benz az EQC elektromos SUV-ját szerelte fel gyalogos figyelmeztető rendszerrel. Most pedig a Tesla tesz lépéseket, hogy megfeleljen a szabályozásnak a 3-a Modell esetében.

2019. szeptember elsejétől minden 3-as Modell, amely az Egyesült Államok piacára kerül, Gyalogos Figyelmeztető Rendszerrel (PWS) lesz felszerelve. Az előírásoknak megfelelően a hangot 19 mph/h sebesség (kb. 30 km/h) alatt fogja lejátszani a rendszer akár előre, akár hátrafelé halad az autó. A hang az előlapba szerelt hangszórón keresztül hallatszik majd, és figyelmezteti a közelben lévő gyalogosokat az autó jelenlétére, amikor az lassan halad.

Forrás: Electrek

A hangszóró elhelyezése várható volt mióta a Tesla megváltoztatta a 3-as Modell első részének alját, hogy elhelyezzen ott egy hangszóró rácsot. Már csak az S és X Modellekben kell felszerelni a rendszert, ez a közeljövőben várható.

Az új rendelkezés fogadtatása elég vegyes. Bár a lassan haladó csendes autók valóban problémát okozhatnak, főleg a nehezen látó embereknek, de sokan attól félnek, hogy ezzel az elektromos autók elveszítik egy fontos előnyüket. Bár a fő erénye a teljesen elektromos járműveknek a károsanyag kibocsátás csökkenése, de emellett a zajszennyezést is csökkentik, főleg városi környezetben.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2019/09/10/tesla-pedestrian-warning-system-model-3/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936