A Tesla készen áll teljesen önvezető modelljének megjelentetésére

A szövetségi kormány vizsgálata továbbra is folyamatban van a Tesla súlyos balesetével kapcsolatban, amely idén áprilisban történt, és amelyben meghalt két ember. De úgy tűnik, ez nem akadályozza Elon Musk Teslával kapcsolatos terveit, mivel szerdán a cégvezető bejelentette, hogy autóikban bevezetik az Autopilot fejlettebb és széleskörűbb változatát.

Az eset kezdeti kivizsgálása a Harris megyei rendőrőrs részéről sok kérdést felvetett a Tesla és annak Autopilot üzemmódja biztonságával kapcsolatban, amely számos vezetőt segítő funkciót tartalmaz. Ennek ellenére nemrég bejelentették, hogy a Tesla egy hónap múlva megnyitja az Autopilot fejlettebb verziójára – a „teljes önvezető” módra – való előfizetés lehetőségét.

Meg kell jegyezni, hogy Elon Musk már régóta beszél a „teljes önvezető” rendszerről a Teslákban, csak leszállítania nem sikerült eddig.

De nem számít, mikor jelenik meg, Musk biztosította, hogy a fejlett Autopilot mód „gigantikus ” változásokat fog jelenteni, amint a Tesla frissíti szoftverét. A továbbfejlesztett rendszer egyik előnye az lenne, hogy megszüntetnék a szoftver jelenlegi hibáját, amelyben az autó, amikor Autopilot módban van, váratlanul fékez, amikor hidakon és felüljárók alatt sötét területeken halad.

Noha Musk készen áll arra, hogy kiadja az Autopilot szoftver új frissítéseit, amely így teljesen önvezetővé válik, a körülötte lévő kételyek tovább fokozódnak, különösen az áprilisi houston-i S Modellel történt baleset után, amelyben a két utas közül egyik sem ült a vezető ülésben az ütközés pillanatában.

Később Musk közzétette, hogy a Tesla autó adatnaplói szerint az Autopilot-ot nem használták a balesetkor. És bár nem osztott meg további információkat, és nem magyarázta meg az üres vezető ülést, a szövetségi kormány előzetes vizsgálata során kiderült, hogy a biztonsági kamera felvételei szerint a Tesla tulajdonosa a vezető ülésbe szállt be induláskor. Az autó nagyjából 170 métert tett meg az ütközésig, a tulajdonos ezalatt mozdult el a vezető ülésből.
A nyomozás nem erősítette meg, hogy az Autopilot be lett volna kapcsolva az ütközés előtt vagy az ütközés pillanatában, amely teljesen tönkretette az autót.

A CNN Business beszámolója szerint az Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatóságnak jelenleg 28 aktív vizsgálata van a Tesla fejlett vezetősegítő rendszerével kapcsolatban. De még egy évbe telik, mire az áprilisi balesettel kapcsolatos szövetségi vizsgálat lezárul, és kiderül, hogy az autó tulajdonosa valóban Autopilot módot használt-e, vagy csak a baleset után mászott át a hátsó ülésre.

Ezalatt Elon Musk továbbra is úgy reklámozza a Tesla Autopilot-ot, mint, ami jelentősen biztonságosabb, mint az emberi vezető, és készen áll a továbbfejlesztett verzió piacra dobására.

Forrás: Giant Freakin Robot

https://www.giantfreakinrobot.com/tech/tesla-self-driving-model.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936