A Tesla kobaltmentes akkumulátorokat tervez legújabb hatástanulmánya alapján

A Tesla a 2020. június 8-án kiadott legfrissebb 2019. évi jelentésében vázolta a felelősségteljes kobalt-beszerzésre irányuló célját.

Az autógyár azt tervezi, hogy végül teljesen kobalt mentes akkumulátort fog előállítani járműveihez és energiaipari termékeihez, azzal a szándékkal, hogy a fémeket felelősségteljes módon szerezze be, amely nemcsak a vállalat integritását, hanem a nyersanyagok kitermelésében részt vevők emberi jogait is tiszteletben tartja.

„A Tesla akkumulátorai olyan nikkelben gazdag katód anyagokat használnak, amelyek kevesebb kobaltot tartalmaznak, mint az iparban más, széles körben alkalmazott katód-anyagok, azzal a végső céllal, hogy a kobaltot teljesen eltávolítsuk celláinkból” – jegyzi meg a Tesla hatásvizsgálatában.

A Tesla lítium-ion akkumulátorai egy NCA katód sminket használnak, amely nikkel-kobalt-alumínium szerkezetből áll. A három fém kombinációja egy olyan akkumulátort hoz létre, amelynek hosszú élettartama és stabilitása van a jármű teljes életciklusa alatt. A ScienceMag szerint a kobalt nagy teljesítményű akkumulátort biztosít, és magas hőhatásnak kitéve fokozza a ciklusstabilitást.

A kobalt, bár ellentmondásos, egyelőre legalábbis kritikus elem a lítium-ion akkumulátorokban. Miközben a Tesla továbbra is azon dolgozik, hogy kiiktassa ezt az elemet, a kihívás egy másik fém megtalálása, amely helyettesítheti a kobaltot, miközben megőrzi az akkumulátor integritását.

A Tesla a jelentés „Ellátási lánc bevezetése: felelősségteljes anyagbeszerzés” című szakaszában részletezi „ Szállítói magatartási kódexét ”, valamint „Az emberi jogok és a konfliktusos ásványi anyagok politikáját ”. A két dokumentum körvonalazza a vállalat elvárásait beszállítóival és partnereivel szemben, és megköveteli a Tesla szállítói lánc minden tagjától, hogy tartsa fenn a felelős és integritásra összpontosító technikákat a kobalt megszerzésekor.

„A Tesla elkötelezett amellett, hogy ellátási láncunkban a munkakörülményeket biztonságossá és humánussá tegyék, biztosítva azt, hogy a dolgozókat tisztelettel és méltósággal kezelik, valamint hogy a gyártási folyamatok környezettudatosak” – jelzi a jelentés.

A Tesla kobaltmentes akkumulátor felhasználásának tervei minden bizonnyal szerepelnek a vállalat jövőbeli terveiben. Míg azonban az elem továbbra is szerepel a jelenlegi akkumulátor-felépítésben, a felelős beszerzés a Tesla legfontosabb gondjai közé tartozik.

A kobalt beszerzésében részt vevő beszállítóknak várhatóan be kell tartaniuk a Tesla üzleti magatartási és etikai kódexét. Bár a társaság közvetlen beszállítói számos nyersanyagot alvállalkozókkal szereznek be, a Tesla olyan átvilágítási gyakorlatot folytat, amely mindenhol fenntartja a munkavállalók biztonságát és tiszteletét.

A Tesla még bizonyos kockázatokat is eltávolít az ellátási láncból. A jelentés kifejezetten megemlíti a gyermekmunkáról hírhedt területeket, különösen a kobaltbányászat területén. „Mivel a Tesla felismeri az emberi jogi kérdések magasabb kockázatait a kobalt ellátási láncokon belül, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban a gyermekmunka vonatkozásában, jelentős erőfeszítéseket tettünk azért, hogy olyan folyamatokat hozzunk létre, amelyek eltávolítják ezeket a kockázatokat az ellátási láncból ” – írta a cég.

Cobalt esetleges kivonása az akkumulátorokból, amelyeket a Tesla használ, most egy szélsőséges átvilágítási folyamatot igényel. A kobalt volt az elsődleges kritika forrása a nem-EV támogatók számára. Különösen a gyermekmunka kérdése váltott ki jóval nagyobb szkepticizmust a kritikusokból, mint szinte bármely más téma. A rendszeres könyvvizsgálat és az átvilágítás azonban segítette a Tesla-t a felelősségteljes munka- és anyaggyűjtési gyakorlatok fenntartásában, hatékonyan kiküszöbölve a kobalt jelenlegi használatával kapcsolatos kritikákat.

Jelenleg a cég celláihoz nikkelben gazdag katód anyagokat használ, amelyek kevesebb kobaltot tartalmaznak, mint bármely más széles körben alkalmazott katód alapanyag az EV szektorban. Végül majd a nulla-kobalt tartalmú akkumulátorokat is be fogják vezetni a Tesla EV-kbe. Mégis, egy olyan ellentmondásos terület, mint a fém beszerzése, fárasztó és konkrét ellenőrzést igényel egy éves, harmadik fél által végzett ellenőrzés révén.

A Tesla által a jelentés Impact Report Cobalt Sourcing szakaszában biztosított átláthatóság a fém bányászatának felelős folyamatát mutatja. A Tesla kijelenti, hogy feltérképezte a kobalt ellátási lánc jelentős területeit, és a fém beszerzésével kapcsolatos etika az idő múlásával tovább fog javulni.

Forrás: Teslarati

https://www.teslarati.com/tesla-2019-environmental-impact-report-cobalt-source/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936