A Tesla megosztaná más autógyártókkal is „Teljes Önvezetés” rendszerét, miközben még azok sem kapták meg, akik előfizettek rá

Elon Musk már arról beszél, hogy a Tesla „Full Self-Driving” (Teljes Önvezetés) szoftverét más autógyártóknak is engedélyezi, miközben a vállalat még azoknak a Tesla tulajdonosoknak sem szállította le a funkciót, akik fizettek érte.

A Tesla tegnapi részvényesi értekezletén jelentette be Elon Musk vezérigazgató, hogy a Tesla fontolóra veszi a „Full Self-Driving” (FSD) szoftver engedélyezését más autógyártók számára:

„Úgy gondolom, hogy a Tesla nyitott az autonómia engedélyezése felé, mert úgy látom, hogy az autonómia olyan szinten menthet meg életeket és előzhet meg sérüléseket, hogy ez nem olyan technológia, amelyet magunknak szeretnénk megtartani. Tehát úgy gondolom, hogy erkölcsileg helyes lesz más gyártóknak is engedélyezni a használatát.”.

Az a tény, hogy a vezérigazgató a szoftver engedélyezéséről beszél, felbosszantott néhány tulajdonost, mivel a Tesla még senkinek sem biztosította a Teljes Önvezető funkciót, és a béta verziót is, amely csak nevében „önvezető”, csak a tulajdonosok kis töredéke kapta meg, akik fizettek érte.

Egy 3-as Modell tulajdonos azt mondja, hogy a Tesla „letöltés gombot” ígért azoknak a tulajdonosoknak, akik fizettek a Teljes Önvezető Béta szoftverért, de nemrég „kérés gombra” változtatta azt.

A „kérés gomb” megnyomása egy próbaidőszakot indít el, amelynek során a Tesla megpróbálja felmérni a vezető vezetési képességeit egy „biztonsági pontszám” rendszerrel, amelyről maga Musk is elismeri, hogy nem tökéletes, majd a pontszám alapján vezeti be az FSD bétát.

A vezérigazgató nemrég azt mondta, hogy a Tesla az első 1000 tökéletes pontszámmal rendelkező ember számára kezdi el bevezetni az FSD Beta-t, majd fokozatosan adja ki a szoftvert a többi, alacsonyabb pontszámú embernek.

Vannak azonban még problémák a Tesla biztonsági pontszám rendszerével. Korábban újságírók kérdésére válaszolva Musk azt nyilatkozta, hogy:

„A biztonsági pontszám számításunk nyilvánvalóan nem tökéletes. Ezért próbáljuk hangsúlyozni, hogy ez a számítás még egy kifejezetten béta verzió. Így aztán még sok mindenben változtatni fogunk rajta – várhatóan idővel jelentősen javul majd a pontossága. Ez tényleg még egy nagyon kezdeti algoritmus.”

Azt még nem lehet tudni, hogy azok, akik fizettek az FSD csomagért, mikor kapják meg a béta verziót, ami valójában nem „teljesen önvezető”, mivel továbbra is mindig a vezető felelős a járműért, és bármikor készen kell állnia a kontroll átvételére.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/10/08/tesla-share-full-self-driving-other-automakers-when-it-has-yet-to-deliver-it-people-who-paid-for-it/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936