A Tesla mesterséges intelligenciája egyre javul, és ez nem csak a Teljes Önvezetésre vonatkozik

Elon Musk vezérigazgató szerint a Tesla mesterséges intelligenciája az elektromos járműveiben egyre jobbá válik egy új szoftverfrissítéssel, és nem csak a teljes önvezetésről beszélt.

Miközben a Tesla híres az önvezető technológia mesterséges intelligenciája terén végzett fejlesztéseiről, az autógyártó a gépi tanulás terén szerzett tapasztalatait és az AI más ágait is felhasználja a járművei üzemeltetéséhez kapcsolódó egyéb funkciók fejlesztésére. Erre a legjobb példa az automatikus ablaktörlő funkció.

Forrás: Electrek

A Tesla nem az első autógyártól, amely automatikus ablaktörlőket alkalmaz a járműveiben, de a legtöbben szenzorokat használnak az eső vagy hóesés intenzitásának érzékelésére, hogy ehhez tudják igazítani az automatikus ablaktörlés sebességét.

Ezzel szemben a Tesla úgy döntött, hogy számítógépes látási rendszerét, és a kameráit fogja használni arra, hogy az ablaktörlést az eső vagy hóesés intenzitásához igazítsa. Egy új „Deep Rain” neurális hálózatot fejlesztett ki erre a célra. Ez eleinte még durva volt, és nyilvánvalóan nem volt olyan hatékony, mint egy hagyományos esőérzékelőn alapuló rendszer, de az elmúlt néhány évben sokat javult, így egyre hasznosabbá vált.

Nemrégiben Musk a komputeres látás kapacitás komoly fejlesztését jelentette be a Teljes Önvezetés Béta verziója kapcsán. Az elmúlt hónapokban arról volt szó, hogy a Tesla egy telesen látás alapú rendszert alkalmaz, és egyáltalán nem használ radart a járműveiben.

Musk így magyarázta el döntésének hátterét:

Amikor a radar adatai és a látottak nem egyeznek, melyiknek higgyünk? A látás sokkal pontosabb, ezért jobb, ha ezt duplázzuk meg, és nem a szenzorokkal kombináljuk.

A szenzorok bitekben továbbítják az információt, és a kamerák nagyságrendekkel több bit/sec adatot továbbítanak, mint a radarok (vagy a lidar). A radar értelemszerűen növeli a zaj arányát a jelek közt, hogy a komplexitás elegendő legyen az integráláshoz. Ahogy a látási adatok feldolgozása javul, messze megelőzi a radart.

A rendszerfrissítést azok kapják, akik a Tesla Teljes Önvezetés Béta verzióját használják, amely az autógyártó szerint a teljes önvezetés „teljes funkciós” változata. Bár a vezetési feladatok teljes mértékben automatizáltak, továbbra is a vezető a felelős a járműért, így figyelnie kell, és bármikor készen kell állnia az irányítás átvételére.

Most Musk azt mondta, hogy a számítógépes látásmód és az AI-fejlesztések a Tesla egyéb automatizált funkcióinak, például az automatikus ablaktörlőnek és egyebeknek a fejlesztését is jelenti.

A Tesla következő nagy szoftverfejlesztése várhatóan a Tesla v11 lesz, amely hamarosan megjelenhet az első frissített S Modell és X Modell szállítmánnyal.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/04/12/tesla-ait-better-not-just-for-full-self-driving/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936