A Tesla nagy megrendelést kapott Tesla Semi elektromos teherautóira

A Tesla (TSLA) hatalmas új Tesla Semi elektromos teherautó megrendelést kapott egy teherautó-lízingtársaságtól. Eddig talán ez a legnagyobb megrendelés a Tesla Semi programra.

Amikor a Tesla 2017-ben piacra dobta a Tesla Semi-t, az autógyártó ugyanazt a foglalási modellt használta, mint amivel sikeres volt az elektromos személygépjárművek esetében. Biztosította, hogy a foglalás valódi érdeklődésből fakadjon: 5 ezer dolláros foglalót kért teherautónként, amit később 20 ezer dollárra emelt az „alapfoglalásért” a sorozatgyártási verzió esetében és teljes 200 ezer dollárra a „Founders Series” teherautóért.

A Pride Group Enterprises holdingtársaság, amelynek fő területe a teherautó lízingelés, 150 Tesla Semi elektromos teherautó foglalását jelentette be, amit akár 500-ra is növelhet a későbbiekben.

150 teherautóval, és 350 további vásárlási lehetőséggel ez lehet a Tesla eddigi legnagyobb Tesla Semi rendelése. Ez a teherautók végleges számától és a konfigurációtól függően 22 és 100 millió dollár közötti értéket jelentene.

A Pride Group Enterprises-nak legalább 3 millió dolláros letétet kellett elhelyeznie a Teslánál a megrendelés biztosítása érdekében. A csoport tucatnyi helyszínt üzemeltet az Egyesült Államokban és Kanadában, és azt tervezi, hogy a teherautókat lízing ügyfelei számára teszi elérhetővé a régiók kereslete alapján.

A Tesla kétféle hatótávolsággal tervezi árulni a Tesla Semi-ket, az egyik változat 300, a másik 500 mérföld megtételére lesz képes egy töltéssel. Várhatóan 150 és 180 ezer dollárba kerülnek majd, de teljes terheléssel mérföldenként 2 kWh-nál kisebb hatékonysággal fognak rendelkezni, a remények szerint inkább az üzemeltetési költségei lesznek igazán kedvezőek. A cég úgy számítja, hogy a Tesla Semi élettartama alatt 200 ezer dolláros megtakarítás (főleg a diesel és a fenntartás területén) érhető el.

A Pride Group Enterprises nem árulta el, hogy várhatóan mikor kapja meg az első Tesla Semi-t, de várhatóan hamarosan beindul az elektromos teherautó gyártása, amelyet már többször elhalasztottak.

A Tesla Semi 2017-es bemutatóján az autógyártó azt mondta, hogy az elektromos teherautó 2019-ben érkezik, de a járművet azóta „ alacsony volumenű gyártásba szorították”.

A határidőt később 2021-re tolták, de a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk nemrégiben e-mailben közölte az alkalmazottakkal,  hogy „itt az ideje a Tesla Semi nagyobb mennyiségben való gyártásának” anélkül, hogy konkrét időpontokat említett volna.

A közelmúltban az autógyártó arról beszélt, hogy az év vége felé néhány további gyártás előtti Tesla Semi prototípust építenek, majd jövőre áttérnek  a mennyiségi termelésre.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2020/11/05/tesla-tsla-order-tesla-semi-electric-trucks-biggest-yet/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936