A Tesla napelemeket telepít az új Cybertruck-ra

A napenergia elektromos autók meghajtására való felhasználása még nem jellemző, de úgy tűnik, a Tesla éppen ezzel kísérletezik a Cybertruck-kal.

Legutóbb a Prius Prime jelentkezett napelemes tetővel, de egyelőre problémát jelent, hogy az nem állít elő elég energiát ahhoz, hogy megérje. Például a Prius Prime tetején levő napelemek egy nap alatt csak körülbelül két mérföldnyi energiát állítanak elő. Ez ráadásul függ attól is, hogy a világ mely részén van az autó, és hova parkolják.

Elektromos autók fejlesztésével foglalkozó cégek, mint a Sono Motors és a Lightyear, gyártanak olyan járműveket, amelyek főként a fedélzeten elhelyezett napelemekkel működnek. Most a Tesla is foglalkozik a kérdéssel.

2017-ben Elon Musk már beszélt arról, hogy a Tesla mérnökei próbálkoztak a napelemekkel a 3-as Modell esetében, de akkor arra jutottak, hogy nem éri meg. Két évvel később a helyzet úgy tűnik megváltozott.

A Cybertruck megjelenésekor Musk bejelentette, hogy az új elektromos pickup-nak napelemes teteje is lesz, amely napi 15 mérföldet tesz hozzá az általa megtehető úthoz. Ez az első eset, hogy a Tesla napelemes rendszerrel jelenteti meg egy modelljét, bár az ára még kérdéses. A Cybertruck megjelenését egyelőre 2021 végére tervezik.

Forrás: Electrek

Valószínű, hogy a Cybertruck esetében ez egy kísérleti bevezetése lenne a napelemnek, amely megkülönbözteti a pickupot a többi modelltől, ugyanakkor tapasztalatgyűjtésre is alkalmat ad. Az autó különösen alkalmas erre, hiszen nagyobb felülettel rendelkezik, amelyen elhelyezhetők a napelemek.

A napelemes autókkal az az egyik probléma, hogy nehéz úgy elhelyezni a napelemeket, hogy az autó jól nézzen ki, ami pedig sok ember számára fontos, különösen az olyan prémium kategóriákban, mint ahova a Tesla autók tartoznak. A Teslának már nagy tapasztalata van a Solarglass tetőelemekkel gyártott napelemek előállítása terén.

De nem csak a Solarglass terén való tapasztalataik nyújtanak számukra előnyt, hanem az a több tucatnyi mérnök is, akik a Solar Car Challenges elnevezésű, napelemes autók terén való kihívásban szereztek gyakorlatot. A Cybertruck-ra való telepítés még több tapasztalatot jelent majd számukra, és ahogy egyre javul a napelemek hatékonysága, a Tesla minden bizonnyal más modelljeire is telepíti majd.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2020/03/31/tesla-next-killer-app-solar-power-electric-car-cybertruck/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936