A Tesla „teljes önvezető” funkciója elérhető lehet 2019 végére

Elon Musk azt nyilatkozta, hogy kiválasztott Tesla tulajdonosok „teljes funkciós” verziót kaphatnak.

A Tesla korai hozzáférést biztosíthat bizonyos vásárlóinak a cég összes önvezető funkciójával rendelkező verzióhoz 2019 végére. Musk állítása szerint ez még nem biztos, de úgy látja, hogy a Tesla készen áll rá.

Ez egyelőre egy korlátozott béta teszt, tehát nem fognak még teljesen autonóm Tesla autók közlekedni az utcákon az év végére. Musk később tisztázta, hogy az összes funkció alatt azt érti, hogy az autó képes lesz elvezetni valakinek az otthonától a munkahelyére beavatkozás nélkül. A vezetőknek továbbra is készen kell állniuk a beavatkozásra probléma esetén. Egyes szakértők úgy értékelték a múltban Musk ilyen kijelentéseit, hogy felkavarja csak a vizet a Tesla autó képességeinek eltúlzásával.

Forrás: Unsplash

Musk szerint a Tesla Autopilot képes kezelni a nagy sebességű vezetést, míg a közelmúltban bevezetett Smart Summon parkoló funkció alacsony sebességeket képes kezelni. (A Smart Summon működése vita tárgyát képezi, figyelembe véve a Tesla-tulajdonosok számát, akik a rendszerben hibákat jelentenek.) A társaság még nem engedte meg ügyfeleinek, hogy átadják a jármű irányítását középsebességnél, ahol valószínűbb, hogy találkoznak jelzőlámpákkal, kereszteződésekkel és egyéb bonyolult helyzetekkel. A teljes önvezetés funkció célja a Tesla jelenlegi autonóm képességeiben fennálló hiányosság kiküszöbölése.

A Tesla 2020 közepére ígéri teljes önvezető funkcióinak aktiválását, a jelenlegi korai hozzáférés program célja azon vezetők kiválasztása, akik tesztelik a szoftvert, ami alapján javíthatók a hibák. Musk korábban 2020 közepére ígérte a Tesla autonóm rendszerét, amely már lehetővé teszi, hogy a vezetőnek egyáltalán ne kelljen figyelnie az útra. A cég emellett autonóm taxi szolgáltatás beindítását is tervezi az Egyesült Államok egyes részein. A szolgáltatás lehetővé teszi a Tesla tulajdonosok számára, hogy bekapcsolódjanak egy Tesla hálózatba, amely hasonló lehet az Uberhez vagy az Airbnb-hez.

Musk régóta azzal érvel, hogy a Tesla önvezető autók terén birtokolt előnye annak köszönhető, hogy kb. 425 ezer autója fut az utakon. Ezek az autók rögzítik a helyzeteket, adatokat biztosítanak a fejlesztéshez szükséges hálózat javításához. Az autonóm autók esetében a cég elsősorban a számítógépes látásra és a kamerák használatára összepontosít a világ felismerésében és megértésében.

Forrás: The Verge

https://www.theverge.com/2019/10/23/20929529/tesla-full-self-driving-release-2019-beta

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936