A Tesla túl hamar engedte a városi utakra a Teljes Önvezetés funkciót

A Tesla jelenlegi fejlett vezetősegítő rendszere, az Autopilot 2014 óta az elektromos autók standard kiegészítő funkciója. Számtalan otthoni videófelvételt készítettek róla, ahogy a számítógép hibátlanul teljesít: az autót a sáv közepén tartja, lelassít, még sávot is vált és lemegy a lehajtón az autópályáról. Mivel az Autopilot továbbfejlesztése, a Teljes Önvezető Mód (FSD) bétaprogramja októberben megérkezett, a korai hozzáféréssel rendelkező felhasználók már azt is bemutatták, mire képes az autonóm rendszer következő szintje.

A legnagyobb probléma az, hogy az FSD mostantól lehetővé teszi az Autopilot rendszer működését bármely városi utcán, nemcsak az autópályákon és a főbb átkötő utakon. Az egyik FSD-videó alapján, amely bemutatja a rendszer működését, ez nem tűnik problémamentesnek. A videó márciusban készült a kaliforniai Oakland utcáin egy sofőrrel és egy utassal az első ülésen.

Oakland belvárosán sokkal bonyolultabb áthajtani, mint a külváros széles útjain és kiszámítható helyzeteiben közlekedni, és úgy tűnt, a Tesla nem túl jól oldotta meg a dolgot. FSD módban az autó túlságosan óvatosnak tűnt, és minden apró dologtól „megijedt”. A videóban a sofőr és az utas egy ponton megjegyzik egymásnak: „Úgy viselkedik, mint egy részeg”. Egyik pillanatban az autó egyszer csak megáll, míg a másikban túlságosan közel kerül a szembejövő forgalomhoz, amikor megfelelő távolságban próbál elmenni egy kerékpáros mellett. Egy ponton az autó egy csak balra kanyarodó sávban halad, de azután továbbmegy egyenesen a parkoló autók felé. A 13 perces videó alatt a Teslára többször rádudálnak, mert túl lassan kanyarodik be, és túl sokszor áll meg, általában úgy tűnik azért, mert azt gondolja, hogy egy gyalogos túl közel van. „Az emberek nagyon türelmetlenné váltak körülöttünk,” mondta az autó vezetője. A vezető átveszi néhányszor az irányítást, egyszer azért, mert úgy tűnik, hogy a Tesla nem tud teljesíteni egy balra kanyarodást. Röviden a videó a Tesla zavartságát és az emberek frusztrációját mutatja be.
Egy februári videó címe találóan jegyzi meg, hogy az „FSD Béta még nem áll készen az önvezetésre”. A Tesla hagyja, hogy a felhasználók bekapcsolják az FSD-t sűrű, városi utakon, miközben a rendszer nem képes kezelni a helytelenül közlekedő gyalogosokat, a nem jól látható útjelzéseket és azt az általános káoszt, ami San Fransisco belvárosában jellemző.

A Teslának engedélye van autonóm járművei tesztelésére Kaliforniában, amelynek során biztonsági vezetőnek is tartózkodnia kell az autóban. A Tesla az egyetlen autonóm autóipari vállalat, amely alkalmazottak helyett felhasználókkal teszteli a rendszerét.

Az FSD-t folyamatosan fejlesztik és finomítják, de a felhasználók továbbra is tapasztalták, hogy városi környezetben küzd a balra kanyarodással és a megfelelő sávválasztással. Ugyanakkor észrevehető volt a fejlődés a gyalogosok észlelésében és a más járművektől való távolság tartásában.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint az FSD hamarosan megjelenő frissítése olyan változtatásokat tartalmaz majd, amelyekből látszik, hogy a rendszer sokat „tanult”, miután az elmúlt fél évben való használat során sok adatot gyűjtöttek.

Az Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) jelezte, hogy tájékoztatták az új funkcióról. A Reutersnek a múlt hónapban kiadott nyilatkozatukban az NHTSA illetékesei azt mondták, hogy „szorosan figyelemmel kísérik az új technológiát”, és „nem haboznak lépéseket tenni a lakosság védelmére a biztonsági kockázatokkal szemben”.

Április végén Pete Buttigieg, az Egyesült Államok közlekedési titkára kijelentette, hogy „Bármennyire is kifinomult a technológia, a sofőrnek figyelmesnek kell lennie a kormánykerék mögött.” Hangsúlyozta, hogy az olyan fejlett vezetési rendszerek, mint az Autopilot, a sofőröket segítik, nem pedig lecserélik őket.

Más autonóm vezetőt segítő rendszerek másképp működnek, mint a Tesla FSD-je. Először is, a többi rendszer nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy bármelyik úton bekapcsolják a funkciót. A legtöbb csak bizonyos autópálya-szakaszokon működik, amelyeket a vállalatok előzetesen feltérképeztek.

A Nissan ProPilot Assist rendszere az Autopilothoz hasonlóan működik, mivel az autópálya mellett nagyobb utakon is használható. De kisebb város utcákon már nem.

A Ford új rendszere, a BlueCruise inkább a General Motors Super Cruise szolgáltatására hasonlít. Mindkettő ellenőrzi, hogy a sofőrök továbbra is figyeljenek, miközben az autó az autópályán halad. Úgy tűnik, hogy a Tesla rendszere nem figyeli a vezetőt a kormánykerék érintés-érzékelőin túl, amint azt a Consumer Reports nemrégiben bemutatta.

A Ford vezérigazgatója az év végére jelzi vezetőt segítő rendszerének megjelenésér az F-150 teherautóknál és a Mustang Mach-E EV-nél. Nem hagyta ki a Teslának szóló megjegyzést sem: „Autóinkat teszteltük a valódi utakon, így a felhasználóinknak már nem kell.”

Forrás: Mashable

https://mashable.com/article/tesla-full-self-driving-autonomous-fail/?europe=true

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936