A Tesla új gépi tanulási rendszert vezet be a piacra?

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Twitteren elmondta, hogy a Tesla gépi tanulási tréninget indít webes szolgáltatásként a közeljövőben várhatóan megjelenő „Dojo” szuperszámítógéppel.

A projektet eredetileg Musk fedte fel tavaly. A Dojo egy szuperszámítógép, amit úgy terveztek, hogy hatalmas mennyiségű videó adatot dolgozzon fel, és magas szintű önálló tanulást végezzen a vizuális adatok segítségével.

A Dojo szuperszámítógép lesz a Tesla központi rendszere, amellyel teljesen önvezető AI-ját (mesterséges intelligencia) képezi. Nemrégiben Musk azt mondta, hogy a Tesla Dojo szuperszámítógépe az exaFLOP kapacitásával fog rendelkezni, ami másodpercenként egy kvintmilliárd (1018) lebegőpontos művelet jelent másodpercenként.

Ez a képesség lehetővé teszi egy élvonalbeli szuperszámítógép futtatását. Sőt, a vállalatok között azon a téren is folyik a verseny, hogy áttörjék a szuperszámítás exaFLOP korlátját. A Dojo révén a Tesla-autógyártó versenyben áll olyan chipgyártó óriásokkal, mint az Intel vagy az AMD.

Még egy fontos dolog, amit Musk tweetelt, az a Tesla terve, hogy a Dojo-t webes szolgáltatásként a nyilvánosság számára elérhetővé tegye az ML-modellek (gépi tanulási modellek) képzésére. A Tesla vezérigazgatója elmondta: „A Dojo a saját chipjeinket és az idegháló képzésére optimalizált számítógépes architektúrát használja, nem pedig GPU-klasztert. Tévedhetek, de azt hiszem, ez lesz a legjobb a világon. ”

A Tesla tehát belépett a számítástechnikai hardverek területére. Saját chiparchitektúrát tervezett az önvezető rendszerek számára egy szakértői csoport segítségével. Szükségük volt egy olyan rendszerre, amely képes óriási adathalmazok kezelésére az önvezető autókhoz használt mesterséges intelligencia rendszerek képzéséhez. Azért készítették el saját chipjeiket, mert nem volt a piacon olyan termék, ami ekkora adatkészleten működni tudott volna, igazodva a Tesla igényeihez. Most mindez megvan, és nem lenne meglepő, ha az AI kutatók és a nagy adathalmazokkal dolgozó vállalatok érdeklődnének iránta.

A teljes önvezető képesség az egyik legszélesebb körű és legnagyobb kihívást jelentő gépi tanulási feladat, amelyet eddig megpróbáltak végrehajtani. Az FSD bevezetéséhez a jelenleg elérhető megoldások költségei és felhasználhatósága nem váltak be a Tesla számára. Ennélfogva saját architektúráját kellett megalkotnia az alapoktól fogva.

Ennek ellenére a Tesla ML infrastruktúrája sok képzést igényel, mielőtt készen állna az L5 szintű önálló vezetésére. Amint az autonóm vezetés adatkészlete bővül, a Teslának szüksége van az adatmennyiség kezelésére, és itt jön a Dojo szuperszámítógép a folyamat felgyorsítására.

Jelenleg még nincs hivatalos bejelentés a Dojo bemutatásának időpontjáról. Tehát egyelőre bizonytalan a Dojo vállalaton belüli alkalmazása csakúgy, mint az, hogy a nyilvános felhasználók számára hogyan lesz elérhető a gépi tanulási modellek oktatása. Ennek ellenére Musk bízik a vállalat szuperszámítógépes képességeiben.

A Tesla még tanulja, hogy hogyan kell kezelni az olyan adathalmazokat, amelyek eddig nem voltak megközelíthetők a jelenlegi szolgáltatók részéről rendelkezésre álló funkcióikkal és költségekkel. Musk elmondása szerint a vállalat dolgozott azon, hogy testreszabják mesterséges intelligenciájú hardvereik felhasználhatóságát, hogy gyorsabban működjenek az adott feladatok esetében, például azzal, hogy csökkentik a lebegőpontos műveletek pontosságát.

Érdekes lesz megnézni a következő év során, hogy miként nyújtják be a Dojo-t webalapú ML-szolgáltatásként, és mennyiben lesz más, mint a többi gépi tanulási keretrendszer, amelyet olyan nagy technológiai vállalatok kínálnak, mint az AWS és a Google. A Tesla világszínvonalú mérnökcsapatának és Musk jövőképének köszönhetően a vállalat úgy tűnik, hogy tovább terjeszkedik, az intelligens autóktól és űrhajóktól egészen az ML szuperszámítógépekig.

A gépi tanulás, mint szolgáltatási szegmens területén gyakran megjelennek olyan cégek, amelyek kiváló kutatási munkát végeznek a mesterséges intelligencia területén, annak ellenére, hogy fő termékük valami más, például az autonóm autók. A vállalatok gyakran előállnak a számukra szükséges infrastruktúrával, és végül szolgáltatásként értékesítik azt.

Másrészt más cégek, például az AWS, néhány éve már nyújtanak ML/DL képzési szolgáltatást, és sok más versenytárs is van a területen. Azonban mindannyian szabványos eszközöket és nyílt forráskódú könyvtárakat és keretrendszereket használnak a felhőben történő futtatáshoz. A Tesla valószínűleg optimalizálni szeretné Dojo-ját, hogy hálózatokat képezzen saját AI chipjéhez, és bár ez optimális lehet számukra, nem feltétlenül az mások számára.

Annak ellenére, hogy a Tesla a jövőben nem biztos, hogy uralja majd az ML piaci szegmenst, az biztos, hogy egy valós, jól felhasználható gépi tanulási rendszert építenek autonóm rendszerek számára.

Forrás: Analytics in Diamag

https://analyticsindiamag.com/is-tesla-entering-machine-learning-as-a-service-market/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936