A Tesla új radar használatát kérvényezte, ami mindenkit összezavart

A Tesla új radar használatát kérte elektromos járműveiben, amitől mindenki össze van zavarodva, mivel Elon Musk korábban világossá tette, hogy a Tesla kizárólag kameraalapú látással kívánja megvalósítani az önvezetést.

A kamerákat és radarokat is magukban foglaló szenzorok évekig tartó használata után a Tesla bejelentette, hogy áttér a radar nélküli, csak kamerákat és neurális hálókat használó „Tesla Vision” rendszerre.

Az ötlet azon a tényen alapszik, hogy a jelenlegi útrendszert úgy alakították ki, hogy olyan emberi sofőrök számára legyen megfelelő, akik a látásukat (szemüket) és agyukat (ideghálójuk) használják. A Tesla úgy véli, hogy az emberi vezetőknél biztonságosabb rendszert tud felépíteni, ha a szemet kamerákkal, az agyat pedig a szilícium-meghajtású neurális hálókkal helyettesíti.

Musk tavaly júniusban elmondta az Electreknek, miután a Tesla abbahagyta a radar használatát:

A biztonság valószínűsége tiszta látásnál nagyobb lesz, mint a látás+radarnál, nem kisebb. A látás olyan jó lett, hogy a radar valójában csökkenti a pontosságot.

A vezérigazgató azonban azt is hozzátette, hogy a Tesla továbbra is használna radart, ha lenne „nagyon nagy felbontású radarja”:

Egy nagyon nagy felbontású radar jobb lenne, mint a tiszta látás, de ilyen radar nem létezik. 

Volt már jele annak, hogy a Tesla ezen dolgozik. Az Electrek korábban már beszámolt arról,  hogy a Tesla új „4D” képalkotó radarral szeretné bővíteni rendszerét, amely kétszer nagyobb hatótávolsággal  rendelkezik, mint a korábbi radar.

Most az autógyártó ténylegesen beadta kérvényét az FCC-nek (Szövetségi Kommunikációs Bizottság), hogy új radart használhasson járműveiben:

Green, a Tesla hacker, aki követte a Tesla új radar tesztjét, megjegyezte, hogy a radar a Tesla korábbi elülső radarjával megegyező frekvenciát használ, ami hasonló felhasználásra utalna.

A lépés miatt néhány Tesla-tulajdonos, aki megvásárolta a Tesla Full Self-Driving rendszerét, attól tart, hogy a látásalapú rendszerük már nem lesz elegendő, ha a Tesla új hardver hozzáadása mellett dönt.

2016 óta a Tesla azt állítja, hogy minden legyártott járművét felszerelték minden olyan hardverrel, amely szükséges ahhoz, hogy a jövőben szoftverfrissítésekkel önvezető képességet érjen el.

Kiderült, hogy ez nem igaz, mivel a Teslának már frissítenie kellett például a fedélzeti számítógépét. A járművekben lévő régebbi kamerák miatt is aggódnak, és most úgy tűnik, egy új radar is felkerülhet a listára.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/06/08/tesla-files-use-new-radar-confused/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936