A Tesla új „teljesen önvezető” technológiáját hóban tesztelte egy videós, katasztrofális eredménnyel

Azon a héten, amikor Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla új Full Self Driving (FSD-Teljes Önvezetés) segélycsomagjának ára 20 százalékkal emelkedik (12 000 dollárra (9000 GBP)) az Egyesült Államokban, a hó megmutatta, mekkora kihívást jelentenek az időjárási körülmények az automata vezetési rendszerek számára.

Az FSD Beta 10.8-as verziójának tesztelése során, amelyet „Iowa Tesla Guy” youtuber végzett egy Y Modellben, az autó kevesebb, mint tíz másodperc alatt emberi beavatkozást igényelt.

A terepjáró ismételten túlságosan jobbra húzódott a hóval borított felülettől. Az első elágazásnál nehezen tudott megállni, ami ismét a sofőr beavatkozását igényelte. Majd alig másfél percnyi vezetés után, amikor az autó hátsó fele elkezdett sodródni jobbra-balra, az autó vezetője teljesen felhagyott a teszttel. A videó készítője szerint: „Olyan az autó, mint egy kölyökkutya, aki először lát havat. Nem tudja, hogyan kezelje.”

„Az FSD nem működik igazán jól hóban, amikor aktívan havazik, és az utak nem olyan jók, ahogyan ez várható is volt.”

Azt nem tudni pontosan, hogy a technológia miért szenved ennyire a hóban, de valószínűleg a tapadás hiánya és az útburkolati jelek láthatatlansága lehet a fő ok.

Más Tesla YouTuberek ugyanezt mondják, és egy olyan biztonsági funkció bevezetését szorgalmazzák, amely automatikusan kikapcsolja az FSD-t, ha az autó havat észlel.

Az autók fontos érzékelőit is blokkolhatja a hó és a jég. A gyalogosok észlelésének képességét pedig nehezíthetik a hóviharok és a többrétegű ruha.

Elon Musk nemrégiben a Twitteren üzente meg, hogy az FSD költsége emelkedni fog:

„A Tesla FSD ára 12 ezer dollárra emelkedik január 17-én. Csak az Egyesült Államokban. Az FSD ára úgy fog emelkedni, ahogy közeledünk az FSD gyártási kódjának kiadásához.”

A csomag körülbelül 150 GBP előfizetési díjat is megkövetel a tulajdonosoktól, amely Musk szerint szintén növekedni fog.

A Tesla nem közölt számadatokat arra vonatkozóan, hogy hány vásárló választja jelenleg a kiegészítőt.

A teljes önvezetéshez számos olyan funkció tartozik, amelyek nem szerepelnek a Tesla szabványos automatikus vezetéstámogató csomagjában. Ezek közé tartozik az automatikus sávváltás, a féklámpa-felismerés és az „smart summon” funkció, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy okostelefonon keresztül hívja magához az autót.

A technológia legújabb béta verziójához csak azok a vezetők kapnak hozzáférést, akik teljesítik a Tesla „biztonsági tesztjét”. Ha teljesítették, engedélyezhetik az olyan funkciókat, mint az „automatikus kormányzás a város utcáin”, amellyel a jármű automata módon tud közlekedni a városközpontokon belül, elkerülve az akadályokat.

Forrás: Express

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1546832/Tesla-self-driving-car-snow-test-disaster

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936