A Teslát vezető youtubert figyelmeztették: az Autpilot használata illegális a brit közutakon

Az Egyesült Királyságban működő „Tesla Diver” néven futó youtuber figyelmeztetést kapott, amely szerint az Autopilot használata a brit utakon illegális.

A brit rendőrség elmondta, hogy a feltételezetten önvezető rendszer használatával a tiltott Autopilot tesztelője megsérti a törvényeket. A kérdéses autóvezető bekapcsolta az Autopilotot és így haladt át az úgynevezett Mágikus Körforgalmon az angliai Swindonban.

Van egy ilyen Mágikus Körforgalom egy Londontól északra elhelyezkedő városban, Hemel Hempsteadben is, mindkettő azonos módon működik. Van egy középső körforgalom, amelyen mindkét irányban lehet haladni és öt kisebb körforgalom, amelyek hagyományos módon működnek. A körforgalom elsőre kaotikusnak tűnik, de valahogyan mégis működik.

Forrás: The Next Web

A YouTube-on meg lehet nézni, ahogy a Tesla Driver bemutatja, hogy az Autopilot hogyan birkózik meg a Mágikus Körforgalommal, miközben el is magyarázza annak működését. Mint a videóban is megjegyzik az Autopilot rendszer nincs felkészítve a körforgalmakra, így nem teljesen világos, hogy mire számított a sofőr.

Nem meglepő módon az Autopilot összeomlik, amint a körforgalomba lép, és jelzi a vezetőnek, hogy vegye át az irányítást.

Az, hogy a vezető ezt egy csendes vasárnap hajnalban csinálta, kevés autóval a forgalomban, nem teszi kevésbé törvénysértővé a dolgot.

Egy Wiltshire-beli rendőrségi szóvivő elmondta a BBC-nek, hogy: „A jelenlegi Egyesült Királyságbeli törvények nem engedélyezik az önvezető rendszerek használatát a közutakon.”

„A sofőr a YouTube videóban törvényt sért azzal, hogy az autóra hagyja az irányítást, ha a rendőrök megállítják, bírósági eljárásra számíthat”, tette hozzá.

Egy nemrégiben készített interjúban, Matthew Avery, aki a Thathcham járműbiztonsági tesztelő cég kutatási igazgatója és az Euro NCAP igazgatósági tagja, azt mondta a SHIFT-nek, hogy a járművezetők megsértik a közúti forgalmi törvény negyedik szakaszát… azokat a törvényeket, amelyek szerint a járművezetőknek minden pillanatban kontrollálniuk kell a járművet.”

Érdemes kiemelni, hogy a sofőr legálisan vezet, ha a kezét a kormányon tartja, és teljes mértékben irányítja a járművet. Az Autopilot engedélyezésekor a Tesla felkéri a járművezetőket, hogy továbbra is figyeljenek és tartsák fenn a jármű teljes ellenőrzését. A Tesla járművei azonban nincsenek felszerelve járművezető figyelő rendszerrel annak érdekében, hogy ez valóban megtörténjen.

Technikai szempontból a Tesla Driver az Autopilot képességeit és korlátait bemutató videói nagyon informatívak. De amint a Wiltshire-i rendőrség rámutatott, ugyanakkor nagyon felelőtlenek; csak idő kérdése volt, hogy a hatóságok foglalkozzanak vele. A Tesla Driver már több száz órányi felvételt feltöltött, amelyeken illegálisan használja az Autopilotot.

Ugyanakkor az olyan rendszerek használata, mint az Autopilot, nem lesz örökre illegális.

A múlt héten az Egyesült Királyság kormánya komoly lépést tett az önvezető autótechnika szabályozása felé egy felhívással az automata sávtartó rendszerek (ALKS) biztonságosságának igazolására vonatkozóan. Az ALKS technológia képes megváltoztatni a jármű sebességét, és az autópályán a sávjában tartani az autót.

Forrás: The Next Web

https://thenextweb.com/shift/2020/08/26/tesla-driving-youtuber-warned-dont-use-autopilot-on-uk-roads-its-illegal/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936