A tudósok rájöttek arra, hogy hogyan láthatnak a gépek ködben is

Akár katasztrófa sújtotta környéken dolgozó robotokról, városban közlekedő autonóm autókról vagy az űrben keringő műholdakról van szó, az olyan gépek, amik látnak a ködben, párában, felhőben hihetetlenül hasznosak. Most úgy tűnik, hogy a tudósok megalkották erre a legjobb rendszert.

Forrás: Science Alert

Az újonnan kifejlesztett rendszer egy olyan algoritmuson keresztül működik, amely méri az egyes fényrészecskék vagy fotonok mozgását, amiket a lézer gyors impulzusokban lő ki, és felhasználja azokat az olyan objektumok feltérképezésére, amelyeket homály fed, vagy el vannak rejtve az emberi szem elől.

A technikát az teszi különlegessé, hogy rekonstruálja az akadály által szétszórt és arról visszaverődő fényt .

A kísérletek során a lézer képes volt „látni” egy 1 hüvelykes habréteg mögé rejtett tárgyat.

„Sok képalkotó technika teszi egy kicsit jobbá a képeket, de ez a technika valóban láthatóvá teszi a láthatatlant” – mondja Gordon Wetzstein villamosmérnök, a Stanford Egyetem munkatársa.

Amint a lézerfény áthalad az akadályon – a habrétegen, ebben a tanulmányban – csak néhány foton éri el a hátul lévő tárgyat, és még kevesebb érkezik vissza. Az algoritmus azonban elég okos ahhoz, hogy ezeket az apró információkat felhasználja a rejtett objektum rekonstruálására.

Forrás: Science Alert

Hivatalosan konfokális diffúz tomográfia néven ismert, és bár nem ez az első módszer az ilyen akadályokon való átlátásra, számos dologban fejlettebb, mint a többi – működhet például anélkül, hogy tudná, hogy milyen messze van a rejtett tárgy.

A rendszer úgy is képes működni, hogy nem támaszkodik a ballisztikus fotonokra, ahogyan más megközelítések teszik – ezek olyan fotonok, amelyek képesek eljutni a rejtett tárgyba és onnan vissza egy szóródási mezőn keresztül anélkül, hogy eltorzulnának.

Rengeteg lehetséges felhasználási lehetősége létezik egy ilyen rendszernek, például az önvezető autók navigálása heves esőzés közben, vagy akár a Föld (vagy más bolygók) felszínéről fotók készítése felhőködben. A kutatók szívesen folytatnának kísérleteket további forgatókönyvekkel és zavaróbb környezetekben.

A jelenlegi rendszerek nem igazán alkalmasak a köd és a köd által okozott fényszóródás kezelésére.

A LiDAR például kiválóan érzékeli azokat a tárgyakat, amelyeket az emberi szem nem lát, de gondjai vannak, amikor eső vagy köd zavarja a részletes lézeres letapogatást. A továbbiakban ez a rendszer megoldhatja a problémát.

Érdemes megjegyezni, hogy az ezzel a módszerrel végzett felderítés percekig és akár egy óráig is eltarthat, így még rengeteg optimalizálásra van szükség. De az emberi szem által nem látható rejtett tárgyak háromdimenziós érzékelése óriási előrelépés.  A kísérleteket tovább folytatják különböző zavaró időjárási körülmények modellezésével.

Forrás: Science Alert

https://www.sciencealert.com/new-visualisation-system-can-peer-through-clouds-and-fog

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936