A tudósok új módszert fejlesztettek ki önvezető autóknak a környezetük észleléséhez

A jelenleg használt lézeres érzékelők nagyok, csúnyák, drágák és nem hatékony az energiafelhasználásuk, bár meglehetősen pontosak. A tudósok egy egyszerűbb, költséghatékonyabb módszert fejlesztettek ki, aminek a segítségével az önvezető autók „látják” a körülöttük lévő tárgyakat.

Az eddig használt rendszer, a LiDAR (Fénydetekció és értékelés) szenzorai az autó tetejére vannak erősítve, ami növeli a légellenállást, ami az elektromos autók esetében különösen kedvezőtlen. Az új találmány két olcsóbb kamerából áll a szélvédő két oldalán, amelyek közel olyan pontosan mérnek, mint a LiDAR szenzorai, de jóval kisebb költséggel.

A kutatások szerint a kamerák által kapott kép madártávlatból való elemzése – a hagyományos frontális nézőpont helyett – majdnem megháromszorozza a pontosságukat, és így megfelelő, alacsony költségű alternatívái lehetnek a szenzoroknak.

A sztereo kamerák olcsóbb autókban a környezet detektálásának elsődleges módját jelenthetnék, vagy magasabb szintű autókban a LiDAR rendszer ellenőrzéseként szolgálhatnak majd.

Forrás: www.news18.com

https://www.news18.com/news/auto/scientists-develop-new-way-for-self-driving-cars-to-detect-objects-in-their-path-2115237.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936