A TuSimple önvezető teherautói 10 órát lefaragtak a 24 órás útból

A TuSimple autonóm jármű cég bejelentette, hogy teherautói 10 órával gyorsabban tették meg az általában 24 órát igénylő utat.

A vállalat teherautóit görögdinnye szállítás során tesztelte az arizonai Nogales és Oklahoma City közötti 1530 km hosszú úton. A teszt út a TuSimple termelői és forgalmazói partnerei, valamint az Associated Wholesale Grocers részvételével zajló kísérleti projekt része volt.

Az út általában 24 órát és 6 percet vesz igénybe hagyományos teherautókkal és emberi vezetőkkel, ehhez képest a TuSimple automata vezetési rendszere 42%-kal gyorsabb utat tett lehetővé, amely így 14 órába és 6 percbe telt, a vállalat közleménye szerint.

A TuSimple szerint egy ember sofőr végezte a termékek átvételét és leadását. De a hosszú középső szakaszon – az arizonai Tucsontól a texasi Dallasig – a TuSimple járműve önmagát vezette, egy biztonsági vezetővel a fedélzeten.
A TuSimple szóvivője a CNBC-nek elmondta, hogy a tesztet a fedélzeten tartózkodó biztonsági sofőrrel végezték, hogy megfeleljenek az Egyesült Államok helyi szabályozásának. A TuSimple célja, hogy teherautóit úgy üzemeltesse, hogy 2024 végéig egyáltalán ne legyen szüksége fedélzeti biztonsági vezetőre. Teherautóit szükség esetén manuálisan is lehet vezetni.

A szövetségi szabályozás jelenleg nem korlátozza az automatizált vezetési rendszerek használatát az Egyesült Államokban, a végrehajtást az egyes államokra bízzák. De egy kongresszusi albizottság  megvitatta azokat a lehetséges szabályokat és ösztönzőket, amelyek ösztönözhetik a vezető nélküli járművek szélesebb körű elfogadását, és belföldön támogathatják a feltörekvő iparágat.

Mint feltörekvő technológiai vállalat, a TuSimple még nem nyereséges a 7 milliárd dollár feletti piaci kapacitás ellenére. A körülbelül 800 alkalmazottat foglalkoztató startup az idei első negyedévben 41,4 millió dollárt költött kutatásra és fejlesztésre, és ugyanebben az időszakban 944 000 dollár bevételt termelt.

A kifejezetten teherfuvarozáshoz autonóm járműrendszereket fejlesztő versenytársak között szerepel többek között az USA-ban az Aurora, a Tesla a nehéz tehergépjármű-egysége révén, a Daimler Trucks (a Torc Robotics leányvállalata révén), az Amazon által támogatott Embark és az Alphabethez tartozó Waymo.

Egyes versenytársak, a Toyota által támogatott Pony.ai és a Nuro társaságokhoz csatlakozva, vezető nélküli járműveket fejlesztenek a fogyasztók számára is „érintés nélküli” élelmiszer- szállításra.

A tőzsdei bevezetése előtt a TuSimple partnerséget kötött és támogatást kapott a Volkswagen AG nehéz tehergépjármű-üzletágától, a The Traton Group-tól és a Navistar-tól, járművei fejlesztése céljából. Emellett forrásokat gyűjtött a UPS vállalkozási ágától, és együttműködött az USA postai szolgálatával egy több államból álló tesztprogram végrehajtása érdekében, amely során teherautókat működtettek Dallas és Phoenix között.

Forrás: CNBC

https://www.cnbc.com/2021/05/19/tusimple-self-driving-trucks-saved-10-hours-on-24-hour-run.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936