A United Airlines repülő elektromos taxikat vásárol

A United Airlines 200 repülő taxi vásárlását tervezi, amelyekkel utasok szállítását tervezi a repülőtérre a következő öt évben. A United Airlines az egyik első nagy utasszállító, amely repülő taxik vásárlásába kezd. A cég emellett egy 1,1 milliárd dolláros (800 millió font) üzlet részeként befektet az Archer repülő taxi társaságba a repülőgép fejlesztése céljából. A repülőgépnek hatósági jóváhagyásra van szüksége, mielőtt a vásárlás megkezdődhet.

A United Airlines az amerikai Mesa Airlines regionális fuvarozóval együttműködve vásárolja meg az Archer elektromos függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépeit az 1 milliárd dolláros megrendelés részeként.

Az Archerbe befektetett még a Stellantis autógyártó is, amely a Fiat Chrysler és a francia PSA Group összeolvadásával jött létre a múlt hónapban. A United és a Mesa elmondásuk szerint a repterekre vezető zsúfolt autópályákat tervezik kikerülni a repülő járművekkel.

A kaliforniai székhelyű Archer szerint a taxik képesek lesznek 95 km távolságot 240 km/h sebességgel repülni, és a felére csökkenthetik a repülőtérre utazó utasok széndioxid-kibocsátását.

„Megfelelő technológiával csökkenthetjük a repülőgépek bolygónkra gyakorolt ​​káros hatását, de meg kell találnunk azokat a következő generációs vállalatokat, akik ezt hamar megvalósítják, ” – mondta közleményében a United Airlines vezérigazgatója Scott Kirby.

A Unitednek és Mesának lehetősége van további 500 millió dollár értékű repülőgépet vásárolni az ügylet keretében.

A koronavírus-járvány idején a légitársaságok kénytelenek voltak csökkenteni a költségeket, mivel repülőgépeik nem tudtak felszállni. A United Airlines tavaly több mint 7 milliárd dollárt vesztett, és állami támogatásra támaszkodott, hogy elkerülje több ezer munkavállalójának elbocsátását.

Néhány szakember úgy látja, hogy a pandémia jó alkalmat nyújt arra, hogy a légiközlekedés a szén-semlegesség felé haladjon. Egy másik repülő taxi cég, a Volocopter VoloCity is elektromos légitaxijaival tervez utazásokat a városközpontokba. Bár van ellenkező lépésre is példa: az Uber decemberben eladta repülő taxi részlegét, az Elevate-et.

Forrás: BBC

https://www.bbc.com/news/business-56020650

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936