A vezetőt segítő technológiák életeket menthetnek és költséget takarítanak meg

A Carnegie Mellon Egyetem új kutatása szerint, ha minden autó fel lenne szerelve vezetőt segítő figyelmeztető rendszerekkel az Egyesült Államokban, rengeteg pénzt meg lehetne takarítani a baleseti költségek csökkenése révén, ami a fogyasztók zsebében maradna.

Az eredmények szerint a vezető figyelmének felhívása a potenciális veszélyekre ezeken a figyelmeztető rendszereken keresztül csökkenti a balesetek esélyét. Kamerákat és radart használva mindegyik eszköz érzékeli a potenciális veszélyeket, mint például a sávelhagyás és figyelmezteti a vezetőt. Így a biztonság növekedéséhez nem kell, hogy a teljesen autonóm autók megjelenjenek, már a jelenlegi technológiák is nagyban csökkenthetik a veszélyeket.

A kutatás három vezetőt segítő technológia költségeit és előnyeit elemezte: a vakfolt figyelését, a sávelhagyásra figyelmeztetését, és az ütközési veszélyre figyelmeztetését. Bár ezek a rendszerek nem széleskörűen elfogadottak és nem sztenderdek az új autókban, ha ezek be lennének szerelve az összes autóba az Egyesült Államokban, évente több mint 20 billió dollárt lehetne megtakarítani és 1,6 millió balesetet megelőzni, köztük 7200 halálos balesetet. A három rendszer beszerelésének a költsége 600 dollár autónként.

A technológiák alkalmazásának előnyei nem csak társadalmi, hanem egyéni szinten is tapasztalhatók. A legnagyobb megtakarítás a sérülések, halálesetek és az autóban keletkező károk elkerüléséből adódik.

Forrás: Futurity

https://www.futurity.org/driver-assist-technology-car-crashes-2151782/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936