A világ első hosszú távú energiatároló CO2-akkumulátora az Egyesült Államokba érkezik

Az olasz Energy Dome startup, a világ első CO2-akkumulátorának gyártója hivatalosan is belép az Egyesült Államok piacára. Az Energy Dome akkumulátora szén-dioxiddal tárolja a szél- és napenergiát a hálózaton.

A világ első CO2 akkumulátora

Az Energy Dome a hónap elején bejelentette, hogy finanszírozást és hálózati támogatást kapott a hawaii és a Bay Area-i székhelyű Elemental Exceleratortól, amely a klímatechnológia kiépítésébe fektet be.

Az Elemental azt mondta, hogy azért finanszírozza az Energy Dome-ot, mert „az időszakos forrásokból, például a nap- és szélenergiából származó energia hosszú távú tárolásának képessége régóta hiányzik a dekarbonizációs célok mögül”.

Az Energy Dome 2020 februárjában kezdte meg működését, és alig több mint két év alatt jutott el a koncepciótól a több megawattos méretű teljes tesztelésig. Az első CO2-akkumulátort egy meglévő elektromos csatlakozással rendelkező ipari területen helyezte el Szardínián.

A CO2 azon kevés gázok egyike, amelyek környezeti hőmérsékleten nyomás alatt kondenzálhatók és folyadékként tárolhatók, így – ahogyan az Energy Dome honlapján leszögezi – tökéletes folyadék az energia költséghatékony tárolására zárt termodinamikai folyamatban. Lehetővé teszi a nagy sűrűségű energiatárolást anélkül, hogy rendkívül alacsony hőmérsékletre lenne szüksége.

A működéséről a cég szóvivője a következőt mondta:

„Az akkumulátor töltéséhez közel atmoszférikus hőmérsékletű és nyomású CO2-t veszünk, és összenyomjuk. A tömörítés során keletkező hő eltárolódik. Amikor hőenergiát cserélünk a légkörrel, a CO2 gáz cseppfolyóssá válik.

Az elektromos áram előállításához és elosztásához a folyékony CO2-t felmelegítik, és visszaalakítják gázzá, amely egy turbinát hajt meg, amely energiát termel. A CO2 gázt mindig benntartják, és az egész rendszer tömített.

Nem használunk semmilyen egzotikus anyagot. A technológia acélt, CO2-t és vizet használ. Tehát nincs függőség olyan ritkaföldfém anyagoktól, mint a kobalt vagy a lítium. Ez teszi technológiánkat geopolitikailag függetlenné. Mindenhol előállítható és mindenhol használható.”

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/11/14/the-worlds-first-co2-battery-for-long-duration-energy-storage-is-headed-to-the-us/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936