A világ első hosszútávú energiatároló CO2 akkumulátora készen áll a globális bevezetésre

Az Energy Dome olasz startup ma bejelentette a világ első CO2-akkumulátorának bevezetését az olaszországi Szardínián. Az akkumulátor szén-dioxidot használ a megújuló energia tárolására a hálózaton, és az Energy Dome szerint a technológia gyorsan bevethető a világ bármely pontján.

Az Energy Dome a CO2-akkumulátor gyárát Szardínián helyezte el a gyors piacra jutás és a könnyű kivitelezés érdekében, mivel egy olyan ipari területen található, ahol már van elektromos csatlakozás. Ezenkívül Szardínia jelenleg szenet használ, de a fosszilis tüzelőanyagokat 2025-re fokozatosan megszüntetik. Az akkumulátor szél- és napenergiával is párosítható.

Az Energy Dome 2020 februárjában kezdte meg működését, és alig több mint két év alatt jutott el a koncepciótól a teljes, több megawattos méretű tesztelésig.

 Az Energy Dome alapítója és vezérigazgatója, Claudio Spadacini elmondta:

A CO2-akkumulátor már kereskedelmi forgalomban kapható, hogy költséghatékony, megújuló energiát szállítson világszerte.

Az Energy Dome kijelentette, hogy a szardíniai CO2-akkumulátor-üzeme már készen kapható berendezéseket használ, amelyek egy globálisan bevezetett ellátási láncból állnak rendelkezésre, és így a CO2-akkumulátor gyors globális bevezetése már szűk keresztmetszetek nélkül lehetséges.

A vállalat több kereskedelmi megállapodást is kötött, köztük egyet az A2A olasz közművel az első 20 MW-5h létesítmény megépítésére. Az év elején az Energy Dome nem kizárólagos licencszerződést írt alá az Ansaldo Energiával, az erőmű- és alkatrész szolgáltatóval, hogy hosszú távú energiatárolási projekteket építsen Olaszországban, Németországban, a Közel-Keleten és Afrikában.

Az Energy Dome tervét olyan befektetők támogatják, mint az európai mélytechnológiai kockázatitőke-társaság, a 360 Capital, a Barclays, a Novum Capital Partners és a Third Derivative.

A CO2 azon kevés gázok egyike, amelyek környezeti hőmérsékleten nyomás alatt kondenzálhatók és folyadékként tárolhatók, így – amint az Energy Dome honlapján leszögezi – tökéletes folyadék az energia költséghatékony tárolására zárt termodinamikai folyamatban. Lehetővé teszi a nagy sűrűségű energiatárolást anélkül, hogy rendkívül alacsony hőmérsékletre kellene hűteni.

Spadacini májusban elmagyarázta a Bloombergnek , hogyan működik:

Az akkumulátor töltéséhez közel atmoszférikus hőmérsékletű és nyomású CO2-t veszünk, és összenyomjuk. A tömörítés során keletkező hő eltárolódik. Amikor a hőenergiát kicseréljük a légkörrel, a CO2 gáz cseppfolyóssá válik.

Az elektromos áram előállításához és elosztásához a folyékony CO2-t felmelegítik, és visszaalakítják gázzá, amely egy turbinát hajt meg, amely energiát termel. A CO2 gáz mindig egy zárt rendszerben van, és az egész rendszer tömített.

Nem használunk semmilyen különleges anyagot. A technológia acélt, CO2-t és vizet használ. Tehát nincs függőség olyan ritkaföldfém anyagoktól, mint a kobalt vagy a lítium. Ez teszi technológiánkat geopolitikailag függetlenné. Mindenhol előállítható és mindenhol használható.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/06/08/the-worlds-first-co2-battery-for-long-duration-energy-storage-is-ready-for-global-launch/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936