A villanyosított veteránautó nem veterán többé

Az utóbbi években sok elektromos átépítés készült nagyon régi autókból. Nyilván ezzel együtt az a kérdés is felmerült, hogy az átalakított járművek a továbbiakban is megőrzik-e a veterán-státuszt, és adott esetben az ezzel járó előnyöket.

A kérdésre most született egyfajta válasz a FIVA részéről. A nemzetközi szövetség ugyan nem hatóság, viszont 65 országban van jelen, több mint kétmillió tagot számlál, és veterán-minősítését a legtöbb ország hatóságai is elfogadják. Nos, az ő válaszuk röviden annyi, hogy nem.

Forrás: Totalcar

A szabályozásért felelős alelnök, Tiddo Bresters nyilatkozott a kérdésben. „Álláspontunk szerint egy jármű történelmi státuszát nem a karosszéria formája vagy stílusa határozza meg, hanem az a mód, ahogy eredetileg megtervezték és legyártották.” – mondja. Ez egyszerűbben annyit jelent, hogy a hajtáslánc cseréje az eredeti állapot olyan mértékű megváltoztatása, amelytől a FIVA szerint a veterán-státusz megszűnik.

Jelenleg világszerte divat a régi autók elektromossá alakítása, és úgy néz ki, az ilyen típusú átalakításoknak a hatóságok sem igazán állnak az útjába, ha megfelelnek az alapvető biztonsági követelményeknek. Olyan hangokat is lehetett hallani, hogy ez lehet a veteránautók átmentésének legjobb útja, hiszen elektromos hajtással károsanyag-kibocsátás nélkül volnának tovább használhatók, míg az eredeti motorjaik tervezésekor sok esetben egyáltalán nem volt szempont az emisszió, azaz ezek a légkört legerősebben mérgező járművek közé tartoznak. Ám egyelőre úgy tűnik, a FIVA ezzel az elképzeléssel nem igazán ért egyet.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/10/21/a_villanyositott_veteranauto_nem_veteran_tobbe/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936