A Volkswagen igazgatója szerint nem az elektromos meghajtás, hanem az önvezetés fogja leginkább megváltoztatni az autókat

Bár a Volkswagen leginkább az elektromos meghajtás felé való nyitásra fókuszál a cégben való változtatások terén, a vállalat vezetője mégis úgy látja, hogy az önvezető technológia fogja leginkább megváltoztatni az autókat. Herbert Diess szerint az autonóm vezetési funkciók hozzáadása sokkal nagyobb változást jelent, mint a meghajtás elektromosra váltása.

A Volkswagen jelenleg átszervezi üzleti tevékenységet, hogy több elektromos autót tudjon gyártani, azzal a végcéllal, hogy a következő évtized közepe táján teljesen áttérjen csak az elektromos járművek előállítására. Már most is befektet több akkumulátorgyár létrehozásába szerte a világon annak érdekében, hogy elláthassa akkumulátorral az összes leendő EV-jét. Csak ebben az évben 1 millió jármű eladását tervezi, és 2025-re globális EV-vezetővé akar válni.

De Herbert Diess-nek abban igaza lehet, hogy az önvezetés sokkal inkább megváltoztathatja az autókat a jelenleg ismertekhez képest, mint az elektromosítás.

Az utóbbi időben már kaptunk ízelítőt abból, hogy milyen szinten hathat az autók kialakítására az önvezetés: néhány autónak forgatható, dönthető ülései vannak, rendhagyó belső terekkel, míg másoknak már ablakai sincsenek, amin ki lehetne nézni.

De az is lehet, hogy az önvezetés nem fejlődött olyan gyorsan, mint számíthatnánk rá az alapján, hogy mennyi pénzt költenek a fejlesztésére. Sok cég, nem csak autógyártók, dolgozik az automata vezetés tökéletesítésén, és az AlixPartners tanácsadó cég szerint az önvezetés technikai költségei az évtized végére legalább 60 százalékkal csökkennek majd.

Ez több cég számára teszi lehetővé, hogy automata technológiát használjon megfizethetőbb alkalmazásokban. A hírek szerint a Volkswagen évente mintegy 3 milliárd dollárt költ szoftverekre, bár nem minden pénzt fordítanak az önvezetésre. Diess azt is elmondta, hogy bár szoftver téren a Volkswagen nincs vezető pozícióban, elég jó helyzetben vannak ahhoz, hogy továbbra is erős szereplői legyenek a jövő autóiparának.

Forrás: InsideEVs

https://insideevs.com/news/516173/vw-ceo-autonomous-not-electrification/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936