A VW és a BMW is svéd akkumulátorgyárba fektet

Ahogy hogy egyre több autógyártó fejleszt elektromos modelleket, a Li-ion cellák iránti kereslet drámai növekedésnek indult. Így felbukkantak azok a vállalkozások is, amelyek a megnövekedett igények kielégítését célozták meg. Ilyen a Northvolt, amely Svédországban és Németországban is akkumulátorgyár építésébe kezd, méghozzá legalább részben az autógyártók pénzén.

A cég eddig elsősorban tőkét gyűjtött az első üzem felépítésére, de elvben már augusztusban elkezdődhet az építkezés az észak-svéd Skellefteå-ban. A terv egy 16 GWh éves gyártási kapacitású gyár felépítése, amelynek a termelését nagyjából 2030-ig már le is kötötték. A Northvolt 13 milliárd dollárnyi rendelést említett, ami önmagában is elég garanciának tűnik arra, hogy a gyárépítésbe fektetett pénz viszonylag hamar megtérül.

A cég a nagyobb befektetők közt említi a BMW-t is, de a Volkswagen csoporté a legnagyobb részvénycsomag: úgy tudjuk, a német konszern 20%-ot vásárolt a vállalatból, amelybe emellett svéd pénzalapok és alapítványok is jelentős összeget fektettek.

A VW befektetésének egyik oka, hogy a németországi Salzgitterben a két cég közösen épít egy másik 16 GWh-s üzemet, amely 2023 és 2024 fordulóján kezdheti meg az akkumulátorcellák előállítását.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/06/13/a_vw_es_a_bmw_is_sved_akkumulatorgyarba_fektet/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936