A Waymo és a Renault Párizsban indít robotaxi szolgáltatást

A Waymo autonóm autókkal kapcsolatos ambíciói felgyorsítása érdekében már számos autógyártóval kötött együttműködési megállapodást. A Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetséggel való 2019. júniusi megegyezése után most bejelentette, hogy a Renault-val közösen robotaxi szolgáltatás beindítását tervezik Párizsban.

Ez lenne a Waymo első nagyobb lépése az Egyesült Államokon kívül, ahol már kiterjedt teszteléseket vezet közutakon és ennek részként korlátozott robotaxi szolgáltatás üzemeltet az arizonai Phoenixben.

A Waymo és a Renault szolgáltatása nem fedné le egész Párizst, hanem csak a Charles de Gaulle reptér és a Défense negyed közötti 34 km-es útra korlátozódna. A Défense negyed a francia főváros észak-nyugati részén elhelyezkedő fő üzleti központ. Az autonóm technológia tesztelése során megszokott dolog, hogy csak korlátozott területen, specifikus utakon haladnak az autók, ahol a környezet kontrolláltabb és előrejelezhetőbb, így a biztonság-tudatos szabályalkotók is könnyebben adnak rá engedélyt.

A Párizs lakói és a turisták számára elérhető szolgáltatást a Renault úgy írta le, mint az elkötelezettségének jelét, hogy innovatív és elérhető választási lehetőséget nyújtson a városi környezeti terhelés csökkentésére és a jövő okos városainak kialakítására.

A kaliforniai székhelyű Waymo, amely a Google önvezető autó programjából alakult ki 2016-ban azt nyilatkozta, hogy várják az együttműködést a Renault-val Párizsban.

Egyelőre még nem tűztek ki konkrét időpontot a robotaxi szolgáltatás beindítására, de a 2024-es Párizsi Olimpia idejére már remélhetőleg bevethető lesz az autonóm jármű flotta.

A Waymo Phoenixben, Arizonában már tavaly év vége óta működtet taxi szolgáltatást. Autonóm Chrysler Pacifica kisbuszaiban jelen van egy biztonsági vezető is, aki közbe tud avatkozni, ha szükséges, bár nemrégiben a Waymo azt nyilatkozta, hogy készen áll teljesen vezető nélkül elindítani a szolgáltatást.

Mivel az önvezető autókat érintő szabályozások egyelőre elég szigorúak, valószínű, hogy a specifikus utakra szóló robotaxi szolgáltatások sokkal hamarabb beindulnak, minthogy a magántulajdonú autonóm autók megjelennének. Egyre több autógyártó foglalkozik ilyen taxi szolgáltatás kiépítésével és működtetésével. Mint technológiai cég, a Waymo azt reméli, hogy az autógyártókkal való együttműködés segíti őt majd abban, hogy uralja a piacot a robotaxi szolgáltatások terjedésével.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/waymo-and-renault-eye-paris-for-full-fledged-robo-taxi-service/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936