A Waymo nagyot nyitott az eddigi titkolózás után

Az autonóm jármű cég több órás önvezető autó felvételeit osztotta meg, ami ritka lépés tőlük, eddig kifejezetten titkosan kezelték az adataikat. A Waymo Open adatkészlet 1000 darab felvételt tartalmaz az önvezető tesztekről Kaliforniában, Washingtonban és Arizonában. A 20 másodperces felvételeket az autókon elhelyezkedő öt LiDAR szenzor és kamera vette fel a többi autóról, gyalogosokról, buszokról, kerékpárosokról és az autó egész környezetéről.

Az adatok megosztása új fejlemény a piacon, azt az irányváltást tükrözi, hogy az egyes cégek kezdik megosztani tudásukat, forrásaikat, hogy az egész iparág fejlődését segítsék elő. Jelenleg a Waymo az egyetlen önvezető fuvarozási szolgáltatást ajánló cége, és ők is csak Phoenix környékén működnek, biztonsági operátor jelenléte mellett. A Cruise határozatlan időre elhalasztotta robotaxi szolgáltatásának bevezetését San Fransiscoban. A cégek haladnak előre, de a vártnál lassabban, így érdemes összefogni a gyorsabb fejlődés érdekében, mint azt a Cruise és az Uber nyitott képalkotó és adatmegjelenítő eszközei, valamint az iparág egészére kiterjedő biztonsági javaslataik is mutatják.

A Waymo vezető kutatója szerint az adatok megosztása nem annak a jele, hogy nehézségeik vannak a fejlesztésekkel, hanem azt a szándékot fejezi ki, hogy ösztönözzék a fejlődést. A Waymo 10 millió mérföldnyi autonóm vezetési adattal rendelkezik, a most közzétett adatbázis ennek egy kivonata.

Forrás: Mashable

https://mashable.com/article/waymo-data/?europe=true

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936