A Waymo robotaxijai már kész mobil meteorológiai állomások

Az autonóm járművek köztudottan nehezen tudnak navigálni rossz időben. A heves eső, a hó és a köd könnyen megzavarja az AV érzékelési rendszereit, amelyek nagyrészt kamerákra, radarokra és lidarokra támaszkodnak, hogy „lássák” a körülöttük lévő világot.

A nedves utak olyan tükröződéseket keltenek, amelyek megzavarják a kamerákat. A köd elronthatja az érzékelő adatait. És jég képződhet a lidaron, ami megakadályozza, hogy az érzékelő lézerpontokat küldjön ki az úton lévő többi tárgy távolságának mérésére.

A Waymo, az Alphabet cég, amelynek célja, hogy robotaxi-flottákat telepítsen szerte az országban, kezdetektől fogva befektetett az időjárás-kutatásba, a Google X részlegének projektjeként. És bár autonóm járművei még mindig nehezen tudtak eligazodni zord körülmények között, a vállalat sokkal jobban észlelte és előrejelezte az időjárást a városokban, ahol működik – még az első ködtérképet is elkészítette San Francisco számára.

A térkép több millió adatpont eredménye, amelyet a Waymo autonóm járműflottája gyűjtött össze, miközben San Francisco ködös utcáin haladt. A láthatósági érzékelőkkel felszerelt speciális időjárás-érzékelő járművekkel kombinálva a Waymo új meteorológiai „mérőszámot” tud létrehozni, amelyet aztán az autonóm „Waymo Driver”-nak továbbít, hogy segítse a döntéshozatalt.

„Járműveink mobil meteorológiai állomások” – mondta Daniel Rothenberg, képzett meteorológus és a vállalat időjárási csapatának tagja a The Verge-nek adott interjújában . – És pontosan így is működnek.

A terepen való ilyen szintű pontosság egyre fontosabb lesz, ahogy a Waymo közelebb kerül a teljesen vezető nélküli járművek bevezetéséhez a kaliforniai kereskedelmi robotaxi szolgáltatás részeként. A cég vezető nélküli utakat üzemeltet Phoenixben és a környező városokban, és közel áll ahhoz, hogy vezető nélküli utakat kínáljon San Franciscóban, miután megkapta a kaliforniai Gépjárműközlekedési Minisztérium jóváhagyását.

A Waymo korai tesztjei Arizonára összpontosultak, amelyet napos, száraz körülmények és viszonylag lapos környezet jellemez. Az elmúlt néhány évben azonban a vállalat kibővítette tesztjeit a nehezebb körülményekre is, beleértve a havas Novi-t (michigan), az esős Kirklandot (Washington), a ködös San Fransiscot, és a párás Floridát. És persze Arizona sem nélkülözte a szélsőséges helyzeteket (lásd: a „haboobsnak” nevezett óriási porfelhőket).

A Waymo kezdetben azt mondta, hogy úgy látja, érdemes részletesebb időjárási adatokat gyűjteni az autonóm tesztelés során. Hagyományosan az időjárási állomásokat tekintik a valós idejű időjárási információk legjobb forrásának. De sok közülük a repülőtereken található, hogy támogassák a repülésbiztonságot és az éghajlatfigyelő alkalmazásokat, és így pontatlanok lehetnek a helyi körülmények mérésében.

A térkép használatával a Waymo flottája nyomon követheti a Csendes-óceánból kiáramló part menti ködök előrehaladását és azt, ahogy megszűnnek, amint felkel a nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi Doppler időjárási radarja számára láthatatlan helyzetekben képes észlelni a szitálást és az enyhe esőket, amelyek nedves utakhoz vezetnek. „Ezek az időjárás-megfigyelési képességek lehetővé teszik számunkra, hogy meghatározzuk, hol kezdenek romlani vagy javulni az időjárási viszonyok” – áll a cég blogbejegyzésében. „Arra használjuk őket, hogy támogassák utasszállítási szolgáltatásunkat San Fransiscoban és Phoenixben, és ahogy terjeszkedünk, további városokra készítünk majd ilyen térképeket.”

„Valós időben tudjuk követni a tényleg időjárási viszonyokat, amelyek valóban befolyásolják járműveinket”, mondta Rothenberg. „És erre még nem volt példa.”

A cég régóta kiemelten foglalkozott a köd kérdésével, mondta Robert Chen, a Waymo időjárási csapatának terméktervezője. Ez logikus, figyelembe véve a San Fransisco-öböl térségének pénzügyi és szimbolikus jelentőségét a cég számára.

„Valójában elég jól tudjuk kezelni az enyhe ködöt,” mondta Chen. „És ugyanígy bizonyos fokú esőt is.” Azzal, hogy több hiperlokális, valós idejű adatot integrál előrejelzési és döntéshozatali képességeibe, a Waymo arra számít, hogy járművei a közeljövőben még sikeresebben tudnak majd navigálni a borongós körülmények között.

Végső soron az a cél, hogy olyan járművet építsenek, amely megbízhatóan és biztonságosan tud áthaladni mindenféle rossz időjárási körülményen, hogy felülmúlja az emberi vezetőket, akik közül sokan túlságosan magabiztosak abban, hogy átlátnak a különösen sűrű ködön.

„Tényleg nem tudom túlbecsülni, milyen fontos és hatásos volt ez a képesség, hogy megértsük a tényleges időjárási viszonyokat” – mondta Rothenberg.

Forrás: The Verge

https://www.theverge.com/2022/11/14/23453478/waymo-av-autonomous-bad-weather-fog-sf-station

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936