A Waymo robotaxijai nem tudták megfelelően kezelni a forgalomterelő bójákat

A teljesen autonóm járművek még mindig messze vannak a valóságtól, ezt mutatja a Waymo robotaxija, amely az arizonai utakon haladva nem tudott megküzdeni a forgalomterelő bójákkal.

Az interneten közzétett videóban a Waymo robotaxi leállt, amikor egy forgalomterelő bója közelébe került, és ezzel akadályozta a forgalmat. A Waymo robotaxi szolgáltatásában a biztonsági vezetők hiánya miatt a jármű több percen át meg sem mozdult, így az utasnak segítséget kellett hívnia.

A Waymo robotaxijai jelenleg az autonómia 4. szintjén működnek, ami azt jelenti, hogy „minden körülmények között el tudják végezni az összes vezetési feladatot és figyelemmel kísérik a környezetet bizonyos körülmények között”. A videó szerint ezek a körülmények nem foglalják magukban azt, amikor a jármű forgalomterelő bója közelében halad.
Összehasonlításképpen: egy 5. szintű autonómiával rendelkező autó önállóan közlekedhet ugyanolyan képességekkel, mint egy emberi vezető. Az 5. szintű autonómia egy teljesen önálló járművet jelent, amely bárhová és bármikor el tud jutni.

Bár már több vállalat fejlesztett az autonómia 4. szintjén álló járművet, 5. szintű jármű még várat magára.
Tavaly a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk azt nyilatkozta, hogy cége közel áll ahhoz, hogy „alapvető funkciókat” biztosítson az 5. szintű autonóm vezetéshez.

„Biztos vagyok abban, hogy el fogjuk érni az 5. szintű vagy alapvetően teljes autonómiát, és azt hiszem ez nincs is nagyon messze,” mondta akkor Musk.

Bár ezóta a kijelentése óta Musk nem tett hivatalos bejelentést az 5. szintű autonóm járművekkel kapcsolatban. Ehelyett a Tesla nemrég elismerte a kaliforniai Gépjármű Minisztériumnak, hogy önvezető szoftvere csak 2. szintű automatizációval rendelkezik.

A Waymo robotaxi szolgáltatása tavaly október óta nyitva áll a nagyközönség számára. Először 2017-ben kezdődött próbaként, és 2020 elején a vállalat úgy döntött, hogy a továbbiakban nem alkalmaz biztonsági vezetőket vagy távoli operátorokat az általános nyilvános használat felvezetéseként.

A múlt hónapban az Alphabet tulajdonában lévő Waymo 2,25 milliárd dollárt kapott az első külső finanszírozási fordulón keresztül. Ezt a finanszírozási kört a Silver Lake, a Kanadai Nyugdíjterv-befektetési Tanács és a Mubadala Investment Company vezette, további befektetőkkel, köztük a Magna International, az Andreessen Horowitz és az AutoNation, valamint az Alphabet társasággal.

Forrás: ZDnet

https://www.zdnet.com/article/waymo-robotaxis-struggle-to-appropriately-react-when-around-traffic-cones/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936