A Waymo teljesen önvezető utazási szolgáltatást indít San Fransisco-ban

A California Public Utilities Commission (CPUC) engedélyt adott a Waymo-nak, az Alphabet Inc. leányvállalatának, hogy részt vegyen vezető nélküli kísérleti programjában – jelentette be a CPUC.

Ez az engedély lehetővé teszi az autonóm járműgyártó vállalatok számára, hogy tesztautókban szállítsák az utasokat anélkül, hogy bárki a volánnál ülne.

A Waymo nem számíthat fel díjat ezekért az utazásokért, mivel Kalifornia állam megköveteli az AV-cégektől, hogy ezt megelőzően egy sor engedélyt szerezzenek be mind a CPUC-tól, mind a kaliforniai gépjárművek minisztériumától.

A cég jelenleg a DMV autonóm tesztelési engedélyével rendelkezik. Ez az engedély minden AV-teszt előfeltétele, és elkülönül a CPUC engedélyétől, amely további követelmény a lakosságot AV-vel szállító fuvarozók számára.

Az engedéllyel a Waymo AV-k mostantól San Francisco-ban, Los Altosban, Los Altos Hillsben, Mountain View-ban, Palo Altóban és Sunnyvale-ben is szállíthatnak utasokat. A cég azt mondta, hogy a vezető nélküli utazások a „következő hetekben” válnak elérhetővé a nyilvánosság számára.

A járművek akár 105 km/h-ás sebességgel is haladhatnak, és nappal vagy éjszaka bármikor közlekedhetnek. Annak érdekében, hogy a járművek rossz időben is jól teljesítsenek, a cég adatokat gyűjt a különböző körülményekről, és ez alapján tájékoztatja a vezető nélküli rendszert.

San Francisco évek óta a Waymo tesztelési terepeként szolgál. Márciusban a cég megkezdte a fuvardíjak felszámítását az emberi biztonsági sofőr jelenlétében való utaztatásért.

A Waymo engedélyt kapott arra is, hogy a városba való terjeszkedés részeként Los Angelesben tesztelje AV-flottáját. A cég azon is dolgozik, hogy kiterjessze teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Phoenixre.

A Waymo a második AV-cég, amely csatlakozik a kaliforniai kísérleti programhoz. A Cruise, a General Motors nagyrészt autonóm leányvállalata tavaly megkapta a CPUC és a DMV jóváhagyását, mielőtt júniusban elindította volna robotaxi szolgáltatását.

Nemrég a Waymo bemutatta legújabb autonóm személyautóját a Los Angeles-i Autószalonon. A cég elektromos robotaxiját a Zeekr, egy kínai prémium elektromos autógyártó építette.

Hosszú tengelytávval, elektromos tolóajtókkal és alacsony beszállási magasságú sík padlóval rendelkezik, amely megkönnyíti az utasok be- és kiszállását. A robotaxi fejtérrel és teljesen állítható ülésekkel is rendelkezik. Az egyéb funkciók közé tartoznak a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök beépített töltői, valamint az első és hátsó utasok számára készült infotainment képernyők.

A Waymo teljesen elektromos robotaxija fokozatosan felváltja a gázüzemű modelleket a Waymo One flottában. A cég 2024-ben kezdi meg a mennyiségi termelést.

Forrás: San Francisco Examiner

https://www.sfexaminer.com/news/waymo-offers-fully-driverless-rides-in-san-francisco/article_fac08082-69b1-11ed-b013-43cf9e6fd703.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936