A Waymo teljesen vezető nélküli autókkal nyújt taxi szolgáltatást

A Waymo hamarosan vezető nélkül közlekedő autonóm autókat is indít robotaxi szolgáltatása részeként Arizonában. Az utazóközönségnek nemrégiben kiküldött emailje alapján a cég jelezni fogja az utasoknak a Waymo app-on keresztül, ha teljesen vezető nélküli autót küld a megrendelésükre.

A Waymo már 2017 óta teszteli Chrysler Pacifica autonóm kisbuszokból álló flottáját. Néhány teljesen autonóm jármű teszt úttól eltekintve a Waymo utazások nagy részében egy vezető is ül az autóban, aki közbe tud avatkozni, ha bármilyen probléma adódna. Most a cég azt állítja, hogy az autonóm technológiája elég fejlett ahhoz, hogy teljesen vezető nélkül közlekedjenek az autói, így az utasok megtapasztalhatják az igazán vezető nélküli robotaxi szolgáltatást. Azt is jelezték, hogy ha bármilyen segítségre van szüksége az utasnak menet közben, akkor továbbra is kapcsolatba léphet egy utassegítővel az autóban vagy az app-on található segítségkérő gombbal. Állításuk szerint a vezető eltávolítása az autóból az újabb lépés a teljesen önvezető autók jövője felé.

Forrás: GLENN CHAPMAN/AFP/Getty Images

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a teljesen önvezető járműveket random adják-e ki utasoknak, vagy valaki kézi vezérléssel vagy egy algoritmus segítségével dönt róla, hogy egyszerűbb utazásokra kerüljenek ki, ahol például nincs túl sok forgalmas kereszteződés vagy balra kanyarodás.

A Waymo arra irányuló lépése, hogy további járműveket küldjön a forgalomba vezető nélkül, a vállalat növekvő önbizalmának jele, mivel célja az, hogy teljes értékű robotaxi szolgáltatásokat indítson az Egyesült Államok minél több városában.

A cég autonóm autóinak felhasználói körében nemrégiben végzett felmérés szerint a többség elégedett a járművekkel, bár néhányan panaszkodtak a kényelemre, valamint a körkörös utakra és a rázós vezetésre.

A Waymo autonóm autó programja 2009-ben indult és eredetileg a Google irányította. Ezalatt a több mint 10 millió mérföldnyi közúti teszteléssel és 10 milliárd mérföldes szimulációval széleskörben a jelenleg működő egyik legfejlettebb programjának tekintik a saját területén.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/waymo-to-use-fully-driverless-vehicles-for-its-arizona-test-riders/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936