A Yandex autonóm autói több mint 10 millió km-t tettek meg „kihívást jelentő” körülmények között

A Yandex, Oroszország internet óriása három évvel ezelőtt kezdte meg autonóm autói tesztelését Moszkva jeges téli útjain. Céljuk az volt, hogy olyan „univerzális” önvezető járművet hozzanak létre, mely biztonságosan tud manőverezni a világ bármely városában. A Yandex most bejelentette, hogy tesztjei hatalmas sikerrel jártak. Járművei nemrég lépték át az autonóm üzemmódban, nagyrészt az orosz fővárosban megtett 10 millió km-t.

Ez elég jelentős lépés, mivel Moszkva az egyik legrosszabb időjárásal jellemezhető város a világon. Januárban egy balkáni ciklon érte el a várost, amely beterítette az utakat jóval, és a hőmérséklet 25 0C alá süllyedt. Az önvezető autók számára – amelyek fénykibocsátó szenzorokra, Lidarokra támaszkodnak a tárgyak távolságának meghatározásában – a havazás és a páralecsapódás lényegesen korlátozza a látást.

A veszélyes körülmények leküzdése érdekében a Yandex elmondása szerint növelte lidarjai teljesítményét egy idegi hálózat hozzáadásával, mely kiszűri a havat a lidar pontfelhőjéből, így növeli a tárgyak és akadályok láthatóságát a jármű körül. Betáplálták a korábbi téli vezetési adatokat is a rendszerbe, hogy segítsék az autók által kibocsátott füst és a fűtőrendszer gőzének megkülönböztetését. Emellett a Yandex azt állítja, hogy az idegi „szűrők” képessé teszik a rendszert arra, hogy az emberi vezetőknél jobban észleljék a téli ködben a gyalogosokat.

Forrás: Yandex

A moszkvai utakon való vezetés a technológia forgalomban való navigációját is segített fejleszteni. A rendszer alkalmazkodni tudott idővel az ónos esőhöz és az erősen jeges utakhoz is, a Yandex szerint, így fokozatosan egyre jobb döntéseket tudott hozni mindenben, a gyorsítástól a fékezésen át a sávváltásig. Emellett a téli körülmények rákényszerítették a rendszer beépített helymeghatározó rendszerét, hogy alkalmazkodjon olyan veszélyekhez, mint a nem jól látható közlekedési jelzések, úton lévő akadályok és a „ház nagyságú” hótorlaszok. Ezt a rendszer szenzorok, gyorsulásmérők és giroszkópok keverékével mért élő térképezés, mozgás, helyzet és mozgás adatok tették lehetővé.

2017-ben, amikor a Yandex elindította moszkvai tesztelését, az elsők között helyezte autonóm autóit zord, fagyos körülmények közé. De nem sokkal később a Google követte ebben, amikor Waymo projektjét Ohio és Michigan havas útjain indította el.

Forrás: Engadget

https://www.engadget.com/yandex-autonomous-cars-moscow-driving-milestone-105839896.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936