Amszterdam is beütemezte a benzines és dízelautók kitiltását

A holland fővárosban is látják már a benzines és dízelautók idejének végét. Amszterdam 2030-ig több lépésben tiltja ki a helyben szennyező járműveket.

A tiltás első lépéseként a jövő évtől már nem lehet behajtani az Amszterdamot övező A10-es körgyűrűn belülre 15 évnél idősebb dízelautóval. A körgyűrű lesz a későbbiekben is a határ, ami azért fontos részlet, mert emiatt ez tényleg egy teljes Amszterdam életére kiható tiltás. A város belvárosa a csatornarendszere miatt már eddig is korlátozottan volt használható autóval, így itt egy csak belvárosi tiltás az autósok életére nem lenne nagy hatással.

A tiltás szerint 2022-től a belvárosba nem mehetnek be olyan buszok, amik kipufogógázt bocsátanak ki. Ez nem csak a helyi, de a távolsági buszokra is érvényes lesz, és ez a belvárosi tiltás, ami leginkább a grachtgyűrűt (három fő csatorna) és környékét érinti, 2025-től kiterjed majd a vízi járművekre is. A teljes helyi emissziós közlekedést autóstul, motorostól, buszostól és hajóstól 2030-tól tiltják ki a városból. Ezután már csak nulla helyi károsanyag-kibocsátású járművek közlekedhetnek Amszterdamban, azaz várhatóan nagyrészt elektromos és kisebb részt hidrogén hajtású autók.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/05/05/amszterdam_is_beutemezte_a_benzines_es_dizelautok_kitiltasat/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936