Ausztriában két esetben már elengedhető a kormánykerék

Milyen esetekben és milyen feltételekkel? Hogyan változnak a járművezetők jogai és kötelezettségei? Egy friss jogszabály apropóján többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk dr. Nyalka Csabával, a DLA Piper Hungary együttműködő ügyvédjével.

– Szakmai körökben ismert, hogy Ausztria éllovas kíván lenni az autonóm közlekedés fejlesztésében. Hogyan illeszkedik ebbe a törekvésbe az aktuális jogszabály-módosítás?

– A mostani kodifikáció jobb megértéséhez érdemes felelevenítenünk, hogy 2016. december 20-án hatályba lépett az úgynevezett Automatisiertes Fahren Verordnung, rövidítve AutomatFahrV. Ez a közlekedési, innovációs és technológiai miniszteri rendelet, ahogy arról 2017 januárjában már részletekbe menően beszélgettünk, azt a célt szolgálta, hogy meghatározza az önvezető járművek osztrák közutakon történő tesztelésének szabályait. Bő két év elteltével, ezév márciusában megszületett ezen rendelet 1. számú módosítása, az úgynevezett 1. Novelle zur AutomatFahrV. Ennek pedig az a különlegessége, hogy tartalmaz egy olyan teljesen új 3. fejezetet, ami már túllép a tesztelés tematikán és meghatározott feltételekkel bárki számára a mindennapokban “élesben” is lehetővé teszi a kormánykerék elengedését, illetve egy esetben a vezetőülés elhagyását.  Bővebben az eredeti cikkben…

Forrás, fotó: Autopro

https://autopro.hu/trend/Ausztriaban-ket-esetben-mar-elengedheto-a-kormanykerek/29822/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936